26.4.2024. 8:20
0
Kanada će kosponzorirati Nacrt rezolucije UN-a o Srebrenici
Kanada će kosponzorirati Nacrt rezolucije UN-a kojom bi se 11. juli trebao proglasiti "Međunarodnim danom sjećanja na genocid u Srebrenici 1995”.

Rezolucijom M-416, usvojenom u Kanadskom parlamentu 19. oktobra 2010., Kanada obilježava i komemoriše 11. juli kao Dan sjećanja na genocid u Srebrenici. Rezolucijom M-587, usvojenom u Kanadskom parlamentu 24. aprila 2015. godine uključuje se genocid u Srebrenici i Dan sjećanja na Srebrenicu kao dio „Mjeseca sjećanja, osude i svijesti o genocidu“ svakog aprila u Kanadi.

Direktor Institute za istraživanje genocida Kanada Emir Ramić se zahvalio Vladi Kanade i posebno Misiji Kanade u Ujedinjenim nacijama na kontinuiranoj podršci i poštovanju prema kulturi sjećanja na žrtve genocida.

Kanadsko kosponzorstvo će značajno doprinijeti podizanju svijesti i izgradnji zajedničkog stava prema istini, pravdi, kulturi sjećanja i miru. Naglašavajući vrijednosti empatije, pravde i pomirenja, zajedno možemo prenijeti važnu poruku po pitanju svjetske kulture sjećanja na najveći zločin poslije Drugog svjetskog rata, genocid u Srebrenici.

Još jedna pobjeda istine, pravde i kulture sjećanja o genocidu u Srebrenici u Kanadi. Još jedna pobjeda države Bosne i Hercegovine u ime bolje budućnosti svih njenih građana i naroda, navodi se u saopćenju Instituta za istraživanje genocida Kanada (IGK).

(Aldin B.)

Kanada
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.