22.5.2024. 13:16
0
Iz MC Srebrenica poslali odgovor Dodiku: Mnogo je mjesta stradanja na kojima možete odati počast
FOTO: n1
Iz Memorijalnog centra Srebrenica-Potočari su uputili zvanični odgovor Vladi RS, povodom najave predsjednika RS Milorada Dodika da će delegacija Vlade RS položiti vijenac u Potočarima 23. maja.

Odgovor prenosimo u cijelosti

"Poštovani,

Imajući u vidu stavove i politiku Vlade RS kada je riječ o genocidu počinjenom u Srebrenici nad Bošnjacima „zaštićene zone" UN-a ne možemo osigurati uslove za ovu posjetu.

Ako predsjednik i predstavnici Vlade RS, insistiraju da odaju počast žrtvama iz perioda 1992 — 1995. godine mogu to učiniti na putu do Srebrenice, pa tako konkretno u Srebrenici, mogu položiti cvijeće na školskom igralištu ispred osnovne škole gdje je u aprilu 1993. godine usljed artiljerijskog napada VRS ubijeno 74 Bošnjaka iz Srebrenice i Podrinja, a više od 100 njih ranjeno.



Ukoliko to već ne žele uraditi u Srebrenici, Vlada RS može stati i položiti cvijeće ispred magacina Zemljoradničke zadruge u Kravici, gdje su pripadnici specijalne brigade policije MUP-a RS ubili više od 1300 zarobljenih Bošnjaka civila iz enklave Srebrenica.

Ako su pak nestrpljivi i žele to uraditi što prije mogu u Vlasenici skrenuti u Sušicu gdje je više od 8000 ljudi prošlo kroz logor pod nadzorom civilnih i vojnih vlasti RS.

Ako dolaze iz pravca Zvornika onda predlažemo da to urade u Pilici, u Domu kulture, gdje je 16. jula 1995. godine, bacanjem bombi i vatrom iz automatskog oružja ubijeno oko 700 zarobljenih Bošnjaka civila iz enklave Srebrenica."

(Aldin B.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.