27.9.2024. 11:14
0
Protest roditelja djece Mjedenice: Zašto diraju mirnu i sretnu dječiju luku? Hvala za mrvice, ali mi ne odustajemo!
Polaznici dnevnih radno/okupacionih radionica zajedno sa svojim roditeljima okupljeni su danas na protestu ispred Vlade Kantona Sarajevo. "Ovo je tek injekcija za bolove", poručili su sa protesta - uz poruku da stanje unutar njihovih porodica neće biti drugačije nakon 2025. godine.

Na sjednici Vlade Kantona Sarajevo u četvrtak usvojena je uredba kojom se nalaže da se Zavodu prepušta nastavak održavanja radno/okupacionih radionica za 28 odraslih polaznika. Stupit će na snagu objavom u Službenom glasniku KS i važiti do kraja 2025. godine.

Roditelji zahvalni, ali na protestu naglašavaju da žele trajno rješenje. Ne žele da nagađaju šta će uslijediti nakon decembra 2025. godine. Podsjećaju na izazovan period kojeg su sa djecom prošli tokom skorašnjeg prekida radionica koje se u Zavodu održavaju još od 1986. godine.

Enisa Hrustić, majka je djeteta koje je uključeno u Mjedenicu od svoje devete godine. Ispričala je za N1 iskustvo s ovom ustanovom i istaknula njenu važnost, kao i poručila da neće odustati do konačnog rješenja.

“Moja djevojčica je prošla inkuziju. Od hiperaktivnog djeteta dobila sam biljku preko noći. Dobila sam preporuku da odvedem dijete u Mjedenicu jer tu ima sav stručni tim koji njoj treba. Dala sam tu svoje dijete. Živjela sam u Kaknju, a nju sam dovodila vikendom i na raspust kod sebe. Dok je išla u školu, pitala sam stručno osoblje da li je moguće da se opismeni, rekli su ‘ne’. Tražila sam da mi socijalizuju dijete i ono je socijalizovano. Ne stidim se nigdje otići sa njom. I do 2. septembra nikakvih problema, ništa, to je šok za nas bio”, priča Hrustić.

“Imajte sluha za njihove jecaje!”

O jučerašnjem ‘rješenju’ kaže “bacili su malo mrvica za našu djecu, a hvala svima koji su pokrenuli, mi ne stajemo na ovome idemo do konačnog rješenja, konačno rješenje je da niko ne pomisli da im ovo uradi”.

“Jednoj mjedenici koja postoji sedam decenija, i sad to treba srušiti, to nije tako rečeno, to je institucija. Našoj djeci je oduzeto trajno radno pravo. Nas ne zanima politika, nemamo vremena ni za što, osim za našu djecu. Mi ćemo poslati djecu u radionicu po ovoj njihovoj odluci, al mi idemo dalje pravnim putem da se donese stalno rješenje. Hvala za jučerašnjih malo mrvica, ali mi roditelji ne odustajemo“, rekla je majka djeteta.

Ne žele da bude internatsko rješenje i radionica zajedno. Kažu, hoće trajno rješenje u pet segemenata – vrtić, škola, produženi boravak, internat i radionica.

Na kraju je upitala, zašto diraju mirnu i dječiju sretnu luku, i uputila apel rekavši: “Imajte sluha za njihove jecaje!”

Podsjetimo, roditelji su protestovali i 13. septembra, a tog dana je iz Vlade KS je rečeno kako će se s radionicama nastaviti, ali da će njihovo održavanje biti prepušteno udruženju odnosno organizaciji od povjerenja, s obzirom da, kako su rekli, one za odrasle koji nisu učenici Zavoda ne mogu biti prepoznate kao oblast odgojno-obrazovnog rada.

Tome su se roditelji usprotivili, pa se u konačnom rješenju, radionice vraćaju u nadležnost Zavoda. Roditelji danas poručuju da će djecu vratiti na radionice čim se ponovo počnu održavati, ali usvojenu uredbu smatraju tek malim pomakom u rješenju situacije.

(NAP)

 
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.