27.9.2024. 12:42
0
Nije "kamiondžija" koji obožava Ratka Mladića jedini: Bakir Izetbegović upoređivan sa Hitlerom; Šakom u potiljak Natašu Todorović; Dodikove prijetnje Davoru Dragičeviću...
Kao što smo već ranije prenijeli, Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine je kaznila kandidata PDP-a na predstojećim Lokalnim izborima za načelnika Kalinovika, Vladu Sladoja, sa čak 20 hiljada KM zbog širenja govora mržnje i veličanja ratnog zločinca u predizbornoj kampanji.

Osim toga, kažnjena je i stranka koja ga je delegirala sa 3 hiljade KM.

"Kandidat PDP-a Vlade Sladoje objavio fotografiju, predizborni plakat u vojnoj uniformi i porukama i pozivima na mobilizaciju, aludirajući na glasanje na izborima. Imamo označavanje Općine Kalinovik sa 'mladićevo', što je direktna asocijacija na Ratka Mladića, osuđenog za ratne zločine. Cijeneći vokabular koji je korišten, i asocijacije koje može probuditi kod dobrog dijela stanovništva ove države, a cijeneći dosadašnje angažovanje PDP-a u kojem dosad nije bilo ratne retorike, predlaže se da se PDP kazni sa 3.000 KM, a Vlade Sladoje sa 20.000 KM", rečeno je na sjednici CIK-a.

Sladoje se očigledno htio građanima predstaviti na drugačiji način od drugih kandidata, pa je izabrao najgori mogući i to onaj nacional-šovinistički način.

"Proglašavam mobilizaciju na čitavoj teritoriji opštine Kalinovik do 6. oktobra. Proglašavam vanredno stanje sve dotle dok se Kalinoviku i zagorju navrati njegovo dostojanstvo. S vjerom u boga za dostojanstvenu pobjedu ili častan poraz", napisao je Sladoje na Facebooku.



Kako su mediji pisali, šef štaba PDP-a je tražio od Sladoje da promijeni fotografiju koja će se pojaviti na plakatima, ali je on insistirao na ovoj koja može predstavljati izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora ili netrpeljivosti.

Inače, PDP je kao kandidata za ovu poziciju delegirao osobu koja radi kao vozač u susjednoj Crnoj Gori. 

Neko bi kazao - bolje da nisu nikoga.

Na istoj sjednici CIK-a, kažnjen je Ljubo Ninković i SNSD zbog govora mržnje.

On je zajedno s Miloradom Dodikom na predizbornom skupu u Banjoj Luci slao uvredljive, seksističke, homofobične poruke.

"Dodik i Ninković su na predibnornom skupu porukama koje su slali i načinom na koje je izlagano, koristili homofobičan, seksistički govor, uvredljiv za LGBT populaciju, a obraćajući se jednoj stranci u gradskoj vlasti Banje Luke", navedeno je na sjednici CIK-a.

SNSD je zbog njihovih izjava kažnjen sa 5.000 KM, a Ninković sa 7.000 KM.

Veliki broj kazni

Od raspisivanja Lokalni izbora, CIK BiH je imao pune ruke posla na sankcionisanju pojedinaca i političkih subjekata. Tako su, do sada, skoro svi politički subjekti kažnjavani novčano za kršenje Izbornog zakona BiH - pretežno zbog preuranjene kampanje.

Minimalna sankcija za ovaj prekršaj je novčana kazna od 3 hiljade KM, dok je maksimalna, 30 hiljada KM, s tim što se gotovo pa nije desilo da je neki politički subjekt ili pojedinac kažnjen sa maksimalnom kaznom.

Čak je i Ramo Isak, predsjednik Snage naroda, koji je u junu objavio promotivnu pjesmu, a koja nosi naziv po njegovoj stranci, kažnjen sa tek 6 hiljada KM.



U spotu se pojavljuju, osim Rame Isaka, njegova dva sina, Arnel Isak, poslanik u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije BiH i Rusmir Isak, direktor Kazneno-popravnog zavoda Zenica, te Naser Orić, ratni komandant Armije BiH i Sefer Halilović, bivši načelnik Glavnog štaba Armije BiH.

U augustu je CIK izrekao nešto veću kaznu SNSD-u i to u iznosu od 12 hiljada KM za preuranjenu izbornu kampanju. Kao razlog za veće sankcije navedeno je da stranka tri puta nije uklonila sporne objave.

Od raspisivanja Lokalnih izbora do 15. augusta, CIK je izrekao kazni u ukupnoj vrijednosti od 233.500 KM, a većinom zbog prekršaja preuranjene izborne kampanje. Od ukupnog iznosa, 206 hiljada KM je bilo kazni zbog pomenutog prekršaja.

Jedna od najvećih kazni 

Iznos kazne koju je CIK izrekao Sladoji, jedna je od najvećih u historiji. Među najvećim koju bi smo naveli je i ona sa prošlih Općih izbora u našoj zemlji, kada je Liberalnoj stranci BiH CIK izrekao kaznu od čak 16 hiljada KM.

Ta kazna je kažnjena sa pomenutim iznosom jer je pristalica Liberalne stranke BiH Dragoljub Milović "Šurda" fizički nasrnuo na tadašnju kandidatkinju za Skupštinu BPK Goražde Natašu Todorović (BH Demokrati Džebrail Bajramović).

Milović je šakom u potiljak udario Todorović u Goraždu. Osim toga, uputio joj je veći broj uvreda.

Iz neke bliže budućnosti istakli bi smo i kaznu direktoru UKC-a RS Vladi Đajiću koji je zloupotrijebio javna sredstva i resurse UKC-a RS-a i SRNA-e prilikom otvaranja Odjela kardiohirurgije u banjalučkom kliničkom centru. On je u septembru 2022. godine kažnjen sa 10 hiljada KM, a pet hiljada je platio i SNSD.

Predsjednicu PDA Elzinu Pirić, CIK je kaznio zbog govora mržnje sa osam hiljada KM, odnosno, nju sa pet hiljada, a stranku u kojoj je liderka, sa tri hiljade KM.

Pirić je povezala predizborni plakat kandidata Stranke demokratske akcije Bakira Izetbegovića na kojoj je fotografisan podignute ruke sa fašističkim pozdravom iz Drugog svjetskog rata. Tom prilikom Pirić je kazala "nas neko pozdravlja kao nekad '39 kako su pozdravljali Evropu" što je bila direktna aluzija.

Bakir Izetbegović SDA izborna kampanja | Info | Politika
PREDIZBORNI PLAKAT BAKIRA IZETBEGOVIĆA

Uoči Općih izbora 2018. godine, Milorad Dodik i njegov SNSD su kažnjeni sa ukupno 12 hiljada KM, zbog prijetnji koje je uputio Davoru Dragičeviću, ocu ubijenog Davida Dragičevića.

”Čuo sam da mi ovaj ovdje neki Dunđer prijeti. Kažite mu da se prestane za****vati da se ja ne bi za****vao s njim. Kaže jedini način da se zaustavi Milorad Dodik i da ne pobijedi je da onaj u Banjaluci kao nešto uradi. Šta će on uradit'. Iznio krevet na trg i misli da je frajer. Osmoga više neće biti ondje", kazao je Dodik na skupu u Bileći pred izbore. 

(Ajdin B.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.