27.9.2024. 13:07
3
Stanivuković odgovorio Karić: "Bolje je biti banjalučki srednjoškolac nego sarajevski falsifikator. Ovo je srpski karakter Bosne i Hercegovine a ne bosanski RS-a"
Draško Stanivuković, gradonačelnik Banje Luke, odgovorio je sarajevskog gradonačelnici Benjamini Karić koja je postavljanje spomenika Tvrtku I Kotromaniću u Banjoj Luci nazvala pokušajem prekrajanja historije.

Stanivuković je, između ostalog, optužio Karić da je na sarajevskom spomeniku Tvrtku I Kotromaniću sakriven odnosno izbrisan dio historije.

- Bolje biti banjalučki srednjoškolac, nego sarajevski falsifikator, što ste Vi Benjamina. Vi koji ste spomenik Stefanu Tvrtku I Kotromaniću postavili preko noći, tajno i bez potrebnih dokumenata, dok smo mi u Banjaluci spomenik postavili pod suncem, vedrim nebom i pred Bogom, onakako kako dolikuje, da ga cijeli svijet vidi.

Vi koji ste izbacili ime Stefan, da biste izbrisali dio istorije, sakrili činjenicu da je pripadao lozi Nemanjića i da je krunisan u Mileševi po obredu Nemanjića, pred moštima Svetog Save.

Vi koji ste mu sakrili i zvaničnu titulu, izbacili da je bio srednjovjekovni vladar Srba, Bosne, Primorja i zapadnih strana. Vi koji ste sakrili krst na kruni i ono što piše na kraju povelje, a to je “u Hrista Boga” što jasno dokazuje njegovo hrišćansko porijeklo.

Vi koji ste spomenik, kako kažete, postavili privremeno, svjesni da je laž privremena, dok je spomenik u Banjaluci trajan, kao što je trajna i vječna istina i naša istorija.

Vama koji po ko zna koji put pokušavate prekrojiti istoriju poručujem da niste uspjeli. Ovo nije bosanski karakter Republike Srpske, ovo je srpski karakter Bosne i Hercegovine, napisao je Stanivuković.


(Ajdin B.)

3
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.