27.9.2024. 19:37
1
Izmjenama zakona FBiH biće onemogućen otkup zatvorskih kazni za pedofile
Praksa otkupa zatvorskih kazni za osuđene pedofile u Federaciji BiH uskoro bi mogla biti okončana kroz izmjene zakona, koje se očekuju u narednim mjesecima.

Prema trenutnom Krivičnom zakonu FBiH, osobe osuđene na zatvor do jedne godine mogu kaznu otplatiti novčano umjesto odlaska u zatvor.

Krivični zakonik Republike Srpske ne dozvoljava ovu praksu, dok je FBiH do sada omogućavala otkup kazni za različite zločine, uključujući seksualno zlostavljanje djece. Ipak, ministar pravde FBiH, Vedran Škobić, najavio je da će predložene izmjene zakona ukinuti ovu mogućnost za teška krivična djela poput seksualnog zlostavljanja djece.

Zakon bi mogao biti na dnevnom redu već u novembru, ako pravni propisi do tada budu spremni.

Prema podacima Tužilaštva Kantona Sarajevo, u proteklih pet godina podignute su 33 optužnice za bludne radnje, od kojih je 25 bilo na štetu maloljetnika, što ukazuje na učestalost ovih slučajeva. Ove izmjene zakona imaju za cilj spriječiti da počinitelji takvih krivičnih djela izbjegnu kaznu zatvora.

(Erna H.) 

1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.