29.9.2024. 21:16
1
"Obespravljeni" Hrvati najmnogobrojniji u institucijama BiH
FOTO: HAYAT
Nakon objave naše priče o ugroženosti Bošnjaka u institucijama BiH, javili su se i oni koji svjedoče kršenju Ustava i Zakona, tvrdeći i potkrjepljujući dokazima da se imenovanja u državne institucije vrše kršenjem Ustava, Zakona a sve na štetu Bošnjaka, prenosi televizija Hayat.

Pozivaju i one koje govore suprotno da javnosti dokumentovano prilože dokaze – koje su to Bošnjaci pozicije prepustili. Mi vam donosimo novu priču, a priča je ta da su Hrvati mnogo više zastupljeniji nego što im to državnim prpisima pripada. Štaviše, Hrvati ali i Srbi, mnogo su više zastupljeni na rukovodećim pozicijama od Bošnjaka. Ko je svjesno kršio Ustav i Zakone?

Vijeće ministara je u posljednjih godinu dana imenovalo direktore i zamjenike državnih institucija. Prema relevantnim podacima koji su u posjedu Hayat TV-a, Vijeće ministara je izvršilo imenovanja suprotno Ustavu Bosne i Hercegovine i zakonima Bosne i Hercegovine, jer od 28 pozicija direktora i generalnog sekretara, imenovano je svega šest Bošnjaka, Srba 12 i Hrvata 10.

Bošnjacima je pripalo 8 pozicija manje od broja koji im pripada po Ustavu i zakonima Bosne i Hercegovine, Srbima je pripalo više pozicija 3,4 , Hrvatima više pozicija 5,7.

"Pošto sam gledao press Trojke, gdje je tamo neki Konaković govorio da su oni vratili neke agencije, 12-12-12, ja ga javno pozivam da izađe u javnost i da objasni kojih je to 12-12-12 agencija, vjerovatno misleći da je pripalo 12 bošnjacima, 12 srbima i 12 hrvatima, i da je to sve tako, a nije, ja ga pozivam da izađe i objasni javnosti, i pozivam ga da prestane obmanjivanjem javnosti", kaže Džemal Smajić, delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH.

alt
Prelazimo na imenovanja zamjenika direktora.

Vijeće ministara je i ovdje izvršilo imenovanja suprotno Ustavu Bosne i Hercegovine i zakonima Bosne i Hercegovine, jer od 13 pozicija zamjenika direktora, imenovano je svega četiri Bošnjaka, Srba pet i Hrvata četiri.

Bošnjacima je pripalo 38,7 posto pozicija manje od broja koji im pripada po Ustavu i Zakonima Bosne i Hercegovine, Srbima je pripalo više pozicija za 25 posto i Hrvatima više za 99 posto. Navedena imenovanja zamjenika direktora institucija Bosne i Hercegovine, Vijeće ministara Bosne i Hercegovine je moralo realizirati u skladu sa nacionalnom strukturom prema posljednjem popisu stanovništva u Bosni i Hercegovini.

"Mislim da to nije dobro, bez obzira koji je narod u kojem trenutku oštećen i da tu treba dovest, što kod nas ljudi kažu stvari u mjeru, da zaista po popisu iz 91, a vidim oni nekad koriste 91 a nekad 2013, kako kome šta odgovara on tako radi", tvrdi Zlatko Miletić delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH.

Jedna od najvažnijih državnih institucija je Uprava za indirektno oporezivanje. Iz ove tabele jasno se vidi da je broj Bošnjaka uposlenih u ovoj instituciji manji za 207. Procentualno gledajući, Hrvata je zaposleno više za skoro 40%, Srba 22%. Bošnjaci su u deficitu za skoro 20%.

alt

"Ako se ide u pravcu diskrepancije to mora stati, zakon se mora poštovati, ja mogu obećati da ću se posebno posvetiti načinu imenovanja i da li se narušava ta vrsta zakonske obavezne proporcionalnosti na nivou Vijeća ministara", obećava Denis Zvizdić dopredsjedavajući Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH.

Slijedom svih relevantnih podataka, sasvim je jasno da se Vijeće ministara nije vodilo niti Ustavom niti zakonom, te su u skladu sa kršenjem i jednog i drugog, imenovali direktore i zamjenike na štetu Bošnjaka. Posebno je porazna činjenica što su sva imenovanja potvrdili i predstavnici Bošnjaka, odnosno stranaka Trojke.

(Erna H.) 

1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.