Ademović kaže da je spreman podnijeti ostavku, ali i optužuje: Sve se podređuje narativu da se problemi ne mogu riješiti dok ne budem sklonjen
Povodom saopćenja Naše stranke u vezi s odlučivanjem Gradskog vijeća Sarajeva o vršiocu dužnosti gradonačelnika do izbora novog gradonačelnika, oglasio se i Jasmin Ademović.
Naša stranka je u svom saopćenju navela da će podržati Samira Avdića kao v.dgradonačelnika ukoliko predsjedavajući Gradskog vijeća Ademović podnese ostavku na ovu funkciju.
"Želim upoznati javnost da se u utorak 12.11.2024. sastao Kolegij u pripremi za sjednicu Gradskog vijeća koja je zakazana za sljedeći utorak, 19.11.2024. godine.
Kolegij Gradskog vijeća je upoznat sa objavom Odluke CIK-a BiH o potvrđivanju rezultata lokalnih izbora 2024. godine, kao i s informacijom da će gradonačelnica Benjamina Karić prihvatiti mandat načelnice Općine Novo Sarajevo, te će joj prestati mandat gradonačelnice Sarajeva", navodi Ademović.
U skladu sa Statutom Grada Sarajeva, razmatrano je koji od zamjenika gradonačelnice će vršiti dužnost gradonačelnika do izbora novog gradonačelnika u proceduri koja slijedi, dodaje on.
"Na sjednici Kolegija jedino je iznesen, i kao takav prihvaćen, prijedlog da se vršenje dužnosti gradonačelnika povjeri zamjeniku gradonačelnice Samiru Avdiću, o čemu će Gradsko vijeće odlučivati na narednoj sjednici.
Naglašavam da Klub vijećnika Naše stranke u GV uopće nije iznio prijedlog da se vršenje ove dužnosti povjeri zamjenici gradonačelnice Anji Margetić Stakić, te je stoga zamjenik Avdić ostao kao jedini prijedlog", tvrdi Ademović.
S ciljem rješavanja ovog pitanja, dodaje, predložio je predsjednicima stranaka Trojke, kao i predsjednicima klubova Trojke iz Gradskog vijeća sastanak u ponedjeljak, kako bio zauzeli zajednički stav.
"Kakva god odluka bude usaglašena na sastanku ja ću je ispoštovati. Ukoliko je to odluka da gospodin Avdić bude predložen za v.d. gradonačelnika, obzirom da i on dolazi iz reda bošnjačkog naroda, spreman sam podnijeti ostavku.
Na prvom mjestu moraju biti funkcionalnost i stabilnost institucije Grada, zakonitost i ustavnost procedure i interes građana, i to u mom slučaju nikada nije i neće biti dovedeno u pitanje.
Nažalost, moram konstatovati da se sva kadrovska i druga rješenja u Općini Centar i Gradu očito podređuju nastojanju i narativu da se problemi ne mogu riješiti dok Ademović ne budem sklonjen, uz kontinuiranu predstavu o meni kao uzroku nesuglasica, zanemarujući sve stvarne probleme o neradu, netransparentnosti i rušenju principa i dogovora Trojke koji dolaze sa drugih strana", piše Ademović.
Tvrdi da je ponosan na činjenicu da je "u protekle četiri godine Gradsko vijeće kojim sam predsjedavao funkcionisalo bez problema, efikasno i sa vidljivim rezultatima, te da smo uspjeli pokazati kako jedno političko tijelo može raditi transparentno i usaglašeno u interesu građana".
"Izuzetno sam zahvalan svim kolegama u Gradskom vijeću na izvanrednoj saradnji u proteklom periodu, kao i gradonačelnici Benjamini Karić", poručuje Ademović.
(Erna H.)