15.6.2017. 12:12
0
Bob Dylan optužen za plagiranje u govoru zahvale za Nobelovu nagradu
Književnica Andrea Pitzer koja je za mrežni časopis Slate analizirala Dylanov govor, tvrdi da je pronašla zaprepašćujuće sličnosti između Dylanova govora o "Moby Dicku" i analize mrežne stranice za književnost SparkNotes namijenjene studentima.


Na roman Hermana Melvillea iz 1851. roker se, među ostalim djelima, osvrnuo u govoru koji je u zadnji tren poslao švedskoj akademiji kako bi dobio novac koji ide uz nagradu (923.000 dolara).

Bob Dylan je u svom govoru rekao da su na njegovo stvaralaštvo utjecali mnogi umjetnici, od Homera, Cervantesa, Hermana Melvillea do Williama Shakespearea i Buddy Hollyja.

Dylan je citirao Melvillea koji je kita Mobyja nazvao "utjelovljenjem zla". No Pitzer napominje da tog izraza nema u romanu, nego u analizi SparkNotesa.

Po njezinu mišljenju, Dylan je u svom govoru dvadeset puta spomenuo roman "Moby Dick" i svaki put je jako podsjećao na analize SparkNotesa.

Stalna tajnica Švedske akademije Sara Danius nazvala je Dylanov govor "izvanrednim" i "uvjerljivim", prenosi Hina.

(FENA/Amila Alijagić)

Bob Dylan
0
SHOWMAGAZINE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.