29.3.2018. 20:13
0
Nekadašnjem predsjedniku Francuske slijedi suđenje za korupciju: Optužen da je primao milione eura od Moammara Gadhafija
Bivšem francuskom predsjedniku Nicolasu Sarkozyju naređeno je u četvrtak da se pojavi na suđenju, pod optužbama za korupciju i zlouopotrebu uticaja.

Sarkozy je bio suočen s više istraga zbog korupcije otkako je napustio dužnost u 2012. Još u prošloj sedmici on je bio suočen s najšokantnijom aferom - optužbom da je primao milione eura nelegalnih donacija od nekadašnjeg libijskog čelnika Moammara Gadhafija.

U posebnom sudskom procesu, pravosudni zvaničnici danas su naredili Sarkozyju da se pojavi na suđenju pod optužbama da je na nelegalan način pokušao izvući informaciju od suda o još jednoj istrazi koja se vodila protiv njega.

Bivši predsjednik može uložiti žalbu na sudsko naređenje i nikakav datum eventualnog suđenja nije zakazan. On negira da je djelovao protiv zakona.

Sarkozyjevom advokatu Thierryju Herzogu također je naređeno da se pojavi u sudnici, skupa s bivšim sucem Gilbertom Azibertom. Sarkozy i Herzog danas nisu odgovarali na zahtjeve za komentarom.

Sarkozy je uložio žalbu jer je dio istrage bio zasnovan na informaciji dobijenoj iz prisluškivanog telefonskog razgovora između njega i njegovog advokata.

Sarkozy i Herzog osumnjičeni su da su nudili sucu Azibertu posao u Monacu u zamjenu za odavanje informacije o istrazi navodnog nelegalnog finansiranja Sarkozyjeve predizborne kampanje za francuskog predsjednika u 2007. godini od najbogatije Francuskinje, nasljednice L’Oreala Liliane Bettencourt.

Prošle je godine sudac naredio suđenje za Sarkozyja i još 13 ostalih pod optužbama za nelegalno finansiranje njegove predizborne kampanje u 2012. U tom slučaju, njegova konzervativna stranka i kompanija po imenu Bygmalion optuženi su za posebni sistem fakturisanja kako bi prikrili neovlašteno prekomjerno trošenje.

Sarkozy je uputio žalbu na naređenje da se pojavi na suđenju, a odluka suda o njegovoj žalbi još je na čekanju.

Sarkozy tvrdi da ga istražitelji nepošteno progone iz političkih razloga. Sarkozy se od 2017.  uglavnom drži izvan politike, prenosi Associated Press.

(Fena / Haris Ahbabović)

0
SHOWMAGAZINE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.