4.2.2019. 15:16
2
Halid Bešlić: Bošnjaci su vezani za Bosnu. To nije nacionalizam nego patriotizam
Magazin Stav proveo je anketu koja predstavlja prvi sveobuhvatniji bošnjački odgovor na kontinuirane dnevnopolitičke teze o postojanju bošnjačkog nacionalizma, koji se pritom svrstava uz bok onog hrvatskog i srpskog.

Sagovornici su iznijeli vlastito mišljenje o bošnjačkom nacionalizmu i njegovim manifestacijama, ili su u potpunosti opovrgavali njegovo postojanje kao dominantne društvene prakse među Bošnjacima, a ispostavilo se da je potonje većinski stav ispitanika.

Jedan od najvećih muzičkih umjetnika iz BiH, Halid Bešlić,  kaže da je šovinizam za Bošnjake strana pojava.

Bošnjaci su, veli Bešlić, kroz historiju najmanje bili nacionalisti, ali se s vremenom i kod njih nacionalizam počeo pojavljivati, ali u manjoj mjeri. Smatra da u odnosu na ostale narode iz našeg okruženja, najmanje nacionalizma ima kod Bošnjaka.

-Bošnjaci su vezani za Bosnu. U tom se kontekstu kod njih nacionalizam najviše i ispoljava. Ali to, zapravo, i nije nacionalizam, već više patriotizam. Sudbina Bosne vezana je za Bošnjake i oni su vezani za nju. Problemi Bosne reflektiraju se i na njima. Pojavljuju se frustracije, pa samim tim bude i nacionalizma – rezonuje bh. muzička zvijezda.

Dodaje da, ako isključimo islamski fanatizam, šovinizam je Bošnjacima strana pojava.

-Ja to barem tako vidim. Nemaju oni to. Ne mogu oni kontinuirano mrziti, oni mrze samo sekundarno. Naljute se, pa u ljutnji nešto kažu. Al’ da u sebi nose šovinizam, to ne znaju. To je dobra strana Bošnjaka – zaključio je, piše Stav.

(Alen Avdić)

2
SHOWMAGAZINE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.