14.10.2020. 13:24
0
Quest: Više nemam antitijela na koja sam bio tako ponosan
CNN-ov dugogodišnji reporter i voditelj Richard Quest jedan je od onih koji su se zarazili novim korona virusomu tokom prvih mjeseci pandemije, potvrdivši to i na društvenim mrežama. Sada, mjesecima nakon oporavka, Quest kaže kako antitijela koja je njegov organizam stvorio tokom bolesti – nestaju.

Opisujući iskustvo s Covidom, Quest se prisjeća kako je u stvari bio sretan jer nije iskusio teže simptome osim suhog kašlja i vrtoglavice. Budući da nije imao problema s disanjem, hospitalizacija nije bila neophodna.

“Od tada, kad god bi se govorilo o ponovnoj zarazi, arogantno bih odgovorio: 'Već sam bio zaražen, i imam antitijela koja to dokazuju'. Tako je bilo do prošlog petka, kad sam dobio negativan test na antitijela,” napisao je reporter u tekstu kojeg je objavio CNN.

Nakon poziva u testni centar i provjere rezultata, Questu su pojasnili kako je zapravo nivo antitijela u njegovom organizmu jako nizak da bi prošao test.

“Tokom pet proteklih mjeseci moja prolazna antitijela su splasnula do beznačajnog nivoa, a s njima i moja hvalisavost o zaštićenosti. Sada se čini da sam na samom početku, opet osjetljiv na Covid,” dodaje.

 Međutim, nakon razgovora sa svojim doktorom, kojeg nije začudio gubitak antitijela budući da su takav razvoj predvidjela i nedavna istraživanja, Quest saznaje kako antitijela ipak nisu jedini obrambeni mehanizam našeg organizma u borbi protiv korona virusa.

“T-limfociti, bitan dio obrambene snage našeg imunog sistema, imaju razvijenu memoriju o virusima. U stanju su mirovanja dok (i ako) tijelo opet dođe u dodir s Covidom, i u tom momentu imuni sistem će se pokrenuti i opet početi da proizvodi antitijela,” piše Quest, prenoseći pojašnjenje svog doktora.

Rekao mu je, također, kako je “vrlo, vrlo malo vjerovatno kako će dobiti Covid još jednom ove godine.”

Quest dodaje kako je odlučio da podijeli svoje iskustvo prvo tokom bolesti i nakon oporavka, te ovo nedavno vezano za antitijela, jer svi prolazimo zajedno ovo, kako je rekao, “trnovito putovanje” s bolešću, dok tok pandemije izaziva osjećaje straha i nade naizmjenično.

“Moja nova stvarnost jeste da više nemam antitijela na koja sam bio tako ponosan. Možda sam malo otporniji na osnovu T-limfocita, i možda nije vjerovatno da ću se zaraziti još jednom, ali i dalje postoji šansa da se to desi! Pitam se koja će se to još 'sigurnost' pretvoriti u prašinu. Dok čekam da se to desi, poštovat ću pravila,” zaključuje, prenosi N1.


(Admir Oručević)

0
SHOWMAGAZINE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.