29.1.2022. 9:10
0
Najtraženija i jedna od rijetkih žena iz 'kriminalnog miljea', pa makar i na platnu: Jedino je važno ostati svoj i normalan, u životu općenito, pa tako i u ovom poslu
Najtraženija srpska glumica mlađe generacije Jovana Stojiljković imala je odličnu 2021. godinu.

Jovana Stojiljković rođena je u Beogradu, gdje je napravila prve glumačke korake u školi Nenada Nenadovića, da bi već u trećoj godini srednje škole dobila prvu ulogu u filmu KLIP. Diplomirala je glumu na Fakultetu dramskih umjetnosti u klasi profesora Dragana Petrovića. Prva uloga je sa 11 godina u TV drami MALI POLOŽAJNIK za RTS. U toku studija igra glavnu ulogu u filmu PANAMA u režiji Pavla Vučkovića za koju dobija brojne nagrade na festivalima u Srbiji. Do sada je igrala u filmovima Olega Novkovića OTADŽBINA, BRANIO SAM MLADU BOSNU S. Koljevića, “Kad ljubav zakasni” I. Stefanovića, u seriji “Senke nad Balkanom” D. Bjelogrlića. U 2018. godini veliki uspjeh postiže serija “Jutro će promeniti sve”. Zaposlena je u pozorištu “Atelje 212” u Beogradu. Igra u pozorištima “Jugoslovensko dramsko”, “Zvezdara Teatar” i “Boško Buha”. 

Glumila je u megahitu "Južni vjetar 2", pojavila se u odličnim "Keltima", a i snimila je hrvatsku seriju "Područje bez signala" Dalibora Matanića koja se počela emitirati na HTV-u.

U seriji Jovana glumi Šejlu, povratnicu iz Berlina u gradić Nuštin, gdje se odigrava priča.

Međutim ulogom Sofije u mega hitu 'Južni vetar', u proteklih nekoliko godina Jovana ostala upamćena. U jednom intervju za bh. medije kazala je da je uživala tokom snimanja nastavka Južni vetar - Ubrzanje.

Podsjetimo, u ovom filmu ona tumači ulogu Sofije, prvo djevojke Petra Maraša, a potom supruge i majke njihovog djeteta. Uz sve to, njen odabranik je u svijetu kriminala sa željom da ide ka samom vrhu. Lik Sofije je jedan od rijetkih ženskih likova franšize, a Jovana kaže kako joj je drago što je ova uloga povjerena baš njoj. Mlada glumica na sebe je skrenula pažnju glavnom ulogom u srbijanskom filmu „Panama“ iz 2015. godine, što je za nju bila i prva ikad glavna uloga koje se rado sjeća.

Jovana Stojiljković o "Južnom vetru 2": To je muški svet u kojem nema mesta  za ženu

"Rijetke su žene u kriminalnom miljeu. Ono što mi je bilo važno, jeste da ona bude postojana i autentična, to je ono što ja kao glumica razmišljam kada pravim bilo koji karakter pa onda i za Sofiju. Drago mi je što je ona u scenariju prvo dobra, a kasnije je nešto opasnija. U nastavku ona je morala da preduzme neke akcione scene, te je to moje zadovoljstvo veće – pojasnila je Jovana.

Je li popularnost mač s dvije oštrice?

 - Nerijetko mi zvuči prepotentno kad se ljudi žale da im sve smeta, a s druge strane postoje ti dani kad bi se sakrio u mišiju rupu, kad nemaš šta da daš nekome ko ti priđe i želi nešto od tebe jer se baviš ovim poslom. Jedino je važno ostati svoj i normalan, u životu općenito, pa tako i u ovom poslu. Da se ne pridaje toliko značaja svemu tome i da ne shvatamo sve ozbiljno. Ono na čemu sam ja zahvalna kad kažem popularnost, to je za mene taj kontakt s publikom i to je ono što mi je važno. Zato se i bavim ovim poslom u razgovoru za Azru.

Krajem protekle godine Stojiljković je obnovila ljubavnu vezu sa najpoželjenijim hrvatskim glumcem Goranom Bogdanom.

Bivši par ponovno se zbližio na snimanju nove serije u Hrvatskoj, prenosi Nova.rs. Još ranije je otkriveno kako su njihovu odnosu presudile poslovne obaveze, zbog kojih se nisu molgi često viđati te su prekinuli zbog razdvojenosti. Čini se kako je sudbina ipak imala drugačije planove, a nekoć skladan par ponovno uživa u ljubavi.

Pola godina nakon potvrde ljubavi naš zgodni glumac prekinuo vezu s 12  godina mlađom kolegicom?

Podsjetimo, Goran i Jovana vezu su započeli 2019. godine, a za njihovu se romansu saznalo kada je naš glumac svoju kolegicu iznenadio velikim buketom cvijeća nakon premijere predstave u Narodnom pozorištu u Beogradu, u kojoj je ona imala glavnu ulogu. Zajedno su se pojavili na nekoliko događaja, a iako rijetko pričaju o svom privatnom životu, neki detalji su se ipak saznali. O prekidu se počelo pisati početkom prošle godine, a presudila im je udaljenost. Par se još nije javno oglasio o pomirenju. 

Sofija Stojiljković ostvarila je veoma upečatljive uloge u kvalitetnim ostvarenjima, osvojila prestižne nagrade, predstavljale svoje filmove na svetskim festivalima, a najveću zahvalnost za dosadašnje uspjehe kako sama kaže, duguje radu sa ,kvalitetnim i talentovanim ljudima.


(Admir Oručević)

0
SHOWMAGAZINE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.