29.11.2022. 17:27
0
Novopazarka Emina Jahović podržala Srbiju na SP-u, uslijedili brojni komentari: „Lijepo je što navijaš za zemlju gdje si rođena, samo ne zaboravi da si Bošnjakinja“
Poznata pjevačica Emina Jahović, rođena Novopazarka, našla se u žiži medijske javnosti nakon što je podržala Srbiju koja se takmiči na Svjetskom prvenstvu u Kataru.

Ona je na svom Instagram profilu pružila podršku Srbiji i to kada je bila najavljena utkamica između Srbije i Brazila. Od tada Jahović objavljuje storije u vidu podrške Srbiji na Svjetskom prvenstvu. 

Emina je prvobitno objavila fotografiju svojih stopala na koje je obula priglavke. U opisu fotografije napisala je „Moje“ uz emotikon zastave Srbije. Potom su uslijedili brojni komentari, kako oni koji je podržavaju, tako i oni koji i nisu imali riječi hvale za Eminu. 



„Lijepo je što navijaš za zemlju gdje si rođena. Samo ne zaboravi da si ti Bošnjakinja, ne umišljaj sebi da si Srpkinja. Malo se edukuj“; „Bošnjakinje ne bi trebalo nikada navijati za Srbiju“, „Ona je zaboravila kome pripada, ko je ona i kakva je nacija, mora da sama sebe preispita ne znam kako će naučiti djecu da poštuje i korijene, kada je i sama zaboravila“..., samo su neki od komentara na Instagramu. 



Emina ili Emilija Jahović?

Ono što je zanimljivo je to da se Emina, zapravo, zove Emilija Jahović, ranije su objavili mediji, navodeći da joj u dokumentimaupravo tako i piše.

Kada je počela da nastupa, pjevačica je željela da svoje ime prilagodi estradnoj sceni, pa je počela da se predstavlja kao Emina, kako je i danas svi znaju. Mnoge pjevačice su na javnoj sceni poznate pod umetničkim, a ne pravim imenima, poput Lepe Brene, čije pravo ime je Fahreta Živojinović, ili Ane Bekute, koja se zapravo zove Nada Polić.

Umjesto kao Emilija, javnosti se predstavlja kao Emina, dok joj u ličnoj karti i dalje piše ime koje je dobila po rođenju. Pjevačica o ovome nikad nije pričala, vjerovatno smatrajući da to nije važno za njenu publiku.

Rođena Novopazarka 

Emina Jahović rođena je 15. 1.1982. godine u Novom Pazaru. Porijeklom je iz bošnjačke porodice. Rođena je u liječničkoj porodici. Njen otac Nusret Jahović, koji je preminuo s njenih trinaest godina, bio je hirurg, a majka Senija Jahović pedijatrica. Njena starija sestra Sabina Jahović je dječiji psihijatar, a brat Mirsad Jahović Turkdžan je poznati košarkaš.

Tokom osnovne škole i Emina je počela igrati košarku koju je napustila zbog savjeta majke koja je procijenila da to nije dobro za njenu građu.

Prvi brak trajao svega nekoliko mjeseci

Kada je imala samo sedamnaest godina udala se za Aladina Đulovića kojeg je upoznala u svom rodnom gradu. Ipak, taj brak je trajao svega nekoliko mjeseci, te ga je okončala razvodom čim je postala punoljetna. Pretpostavlja se da je uzrok razvoda bilo neslaganje njenog prvog supruga da se bavi muzikom. 

Zatim, pisalo se mnogo o njenoj vezi s Markom Miškovićem koji je sin srpskog tajkuna Miroslava Miškovića, ipak ni ta veza nije opstala.


Foto: Marko Mišković i Emina Jahović 

Godine 2004. Za vrijeme odmora u Turskoj, Emina Jahović upoznala je poznatog turskog pjevača, kantautora, plesača, glumca i biznismena Mustafu Sandala. Vjenčali su se u januaru 2008. godine. Nakon deset godina braka, 2018. godine, Emina Jahović i Mustafa Sandal okončali su svoj brak razvodom. Imaju sina Jamana i Javuza. 


Foto: Emina Jahović i Mustafa Sandal 

Emina Jahović trenutno živi u Istanbulu, gdje se preselila nakon udaje. Nakon razvoda, Emina i Mustafa završili su na sudu, zbog, kako se navodi, neisplaćenih alimentacija, a sudski spor još uvijek traje.

Najveća postignuća u karijeri

Prvo njeno veliko dostignuće bio je debitantski album koji je izašao 2002. godine i turneja s poznatim bh. pjevačem Harijem Mata Harijem.

U najveća postignuća Emine Jahović mogla bi se ubrojati i pobjeda na festivalu „Sunčane skale“ s pjesmom „Uzalud se budim“ u Herceg Novom iz 2003. godine. Iste godine dobila je nagradu „Zlatna zvijezda“ na dodjeli „Oskara popularnosti“ u Sarajevu.

Godine 2005. njen drugi album je bio visoko rangiran na nekoliko velikih muzičkih tržišta, što se ponovilo s njenim trećim albumom. U njena značajna postignuća ubraja se i potpisivanje ugovora s kućom „Sony Music Entertainment“ što je značilo i ostvarenje međunarodne karijere. Njen singl „Exhale“ prikazan je na MTV Adria show-u „TOP 20“ koji predstavlja najveće spotove.

Godine 2011. od HELLO-a je proglašena osobom godine. Godine 2012. bila je prva muzička zvijezda koja nije iz Hrvatske. Emina Jahović je godinu dana nakon toga postala dobitnica medijske nagrade OMU-a. Osobno smatra da je njen album „Dalje“ koji je izašao 2018. godine njen najbolji album u karijeri.





Piše: Aldina Rovčanin 

0
SHOWMAGAZINE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.