2.12.2015. 11:01
0
Priština ugostila monodramu Zijaha Sokolovića
Uz podršku Savjeta za regionalnu saradnju (RCC), umjetnički i kulturni centar „Qendra Multimedia“ iz Prištine je sinoć ugostio renomiranog bosanskohercegovačkog umjetnika, pisca i reditelja Zijaha Sokolovića. Sokolovića je pozdravilo prepuno gledalište koje je u više navrata gromoglasnim aplauzom prekidalo njegovu predstavu i književno veče.

Svojim jedinstvenim stilom i mješavinom slatko-gorkog humora, Zijah je ponovio magiju sva 1.593 izvođenja svoje monodrame „Glumac je… glumac je… glumac“ koju je izvodio širom svijeta uključujući i rudnike i zatvore a ne samo klasična pozorišta. „Puno vam hvala, nisam se tako smijao godinama“ moglo se čuti prilikom rukovanja dok je publika u redu čekala da pozdravi Sokolovićem. Nakon predstave okružili su ga mladi glumci iz Prištine, pitajući ovog čarobnjaka pozornice i filma o njegovom pristupu i stilu glume.    

 Sokolović je priznati umjetnik koji je igrao širom zapadnog Balkana, u Sloveniji, Hrvatskoj i Austriji, kao i u drugim dijelovima svijeta. Direktor je pozorišta „Theaterland“ u Salzburgu i profesor na konzervatorijumu Brukner (Bruckner) u Lincu. Zijah Sokolović je glumio u brojnim filmovima, televizijskim programima i predstavama, ali je možda najpoznatiji po svoje dvije monodrame, onoj koju je izveo sinoć u Prištini i „Kabares kabarei“. Osim toga, u svom radu je eksperimentisao praveći predstave zajedno sa djecom, sa pacijentima koji boluju od celebralne paralize a odnedavno sa organizacijama civilnog društva radi na realizaciji regionalne turneje sa predstavom „Demokratija“ u kojoj se objašnjavaju osnovni principi svijeta i političkog sistema.     

Aktivnosti Savjeta za regionalnu saradnju usmjerene su na promociju i unapređenje regionalne saradnje u jugoistočnoj Evropi (JIE) i podršku evropskim i evroatlantskim integracijama regiona. Glavna područja rada Savjeta su u sferi privrednog i društvenog razvoja, energetike i infrastrukture, pravosuđa i unutrašnjih poslova, bezbjednosne saradnje, razvijanja kadrovskih potencijala, parlamentarne saradnje, aktivnosti civilnog društva, itd., saopćeno je iz RCC-a.

(Fena)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.