21.3.2016. 13:24
0
Predstava „Romeo i Julija“ u režiji Mikija Manojlovića večeras na sceni NPS-a
Na značaj prevazilaženja predrasuda, jačanje povjerenja i nedostatka tolerancije upućuje predstava „Romeo i Julija“, koja će u režiji Mikija Manojlovića večeras biti izvedena na sceni Narodnog pozorišta u Sarajevu.

To je poručeno na današnjoj pres-konferenciji u Sarajevu, na kojoj je reditelj  Predrag Miki Manojlović istakao da je velika stvar što su se u ovoj predstavi, koja govori o ljubavi, mržnji i komunikaciji, okupili umjetnici iz Beograda i Prištine i punim srcem i snagom radili zajedno.

- Odvija se u današnjem vremenu, u Veroni. Nema lokalni prizvuk. Ključna nit su mržnja, ljubav i jezik kao most, zid. Ovo je nešto pozitivno što se ne događa svakodnevno na području bivše države  – kazao je Manojlović.

Budući da između srpskog i albanskog naroda i dalje postoji netrpeljivost, naglašava da je „Romeo i Julija“ još jedan dokaz da je kultura bila ta koja je uspjela da pređe barijere, kako teritorijalne tako i međuljudskim odnosima.

- Mržnja se prevazilazi tako što se ljudi koji je nemaju – susretnu i prepoznaju, te zajedno nešto urade i učine, a ne kako kažu „bilo bi dobro“, „trebalo bi“, „biće“ – izjavio je Manojlović, te poručio "uradite nešto" onima koji zaista žele da nam se događaju pozitivne stvari u društvu.

Saradnja srpskih i albanskih umjetnika tokom predstave,  po riječima jednog od glavnih glumaca Mensura Safciua,  pokazala je da „glumci ne mogu ostati zatvorenih osjećanja, jer ih to ne vodi nigdje“.

- Važno je da nakon svih nedaća na prostorima bivše države sačuvamo ljudskost i budemo duše i na taj način krenemo dalje – istakla je glumica Anita Mančić.

Ono što je Miki Manojlović uradio režirajući predstavu je, smatra glumac Uliks Fehmiu, ključ puta u budućnost – put pojedinca da pravi pozitivne korake, koji se multipliciraju i tako stvaraju dobro svim ljudima.

- „Romeo i „Julija“ je dobar pokazatelj da Srbi i Albanci mogu mnogo bolje i pametnije sarađivati – poručio je glumac Nebojša Glogovac.

Njegov kolega Tristan Halilaj istakao da mu je veliki izazov bilo naučiti jezik, jer se predstava izvodi na dva jezika – srpskom i albanskom.

Predstava je realizirana u produkcijama „Radionica Integracije“ i „Qendra multimedia“, čije je izvođenje omogućio Savjet za regionalnu saradnju (RCC) u okviru ovogodišnjeg Međunarodnog festivala „Sarajevska zima“.

- Odnos duše Romea i Julije nije prekinula nijedna civilizacija - zaključio je direktor festivala Ibrahim Spahić, uoči večerašnje izvedbe predstave u Narodnom pozorištu.

(FENA) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.