19.4.2016. 14:33
0
Pripreme za Dječiji festival 2016. pri kraju: Zenica će sutra ugostiti šest hiljada mališana
U toku su posljednje pripreme za Dječiji festival 2016. povodom praznika, Dana djeteta koji se u Republici Turskoj obilježava 23. aprila, a koji će biti održan sutra u Gradskoj areni u Zenici.

U toku su posljednje pripreme za Dječiji festival 2016. povodom praznika, Dana djeteta koji se u Republici Turskoj obilježava 23. aprila, a koji će biti održan sutra u Gradskoj areni u Zenici, javlja Anadolu Agency (AA). 

U organizaciju dječijeg festivala uključeno je nekoliko institucija Republike Turske, Ambasada Republike Turske u Bosni i Hercegovini, Turski kulturni centar Yunus Emre, Asocijacija „Mostovi prijateljstva“ iz Zenice te brojne druge institucije i organizacije. Ulice Zenice u blizini zeničke arene ukrašene su zastavama Bosne i Hercegovine i Turske, a u samoj areni vrše se posljednje pripreme za sutrašnji događaj. 

Desetine volontera rade na pripremanju šest hiljada paketića za djecu koja će sutra stići u Zenicu iz mnogih gradova Bosne i Hercegovine, dok uposlenici gradske arene pripremaju binu od preko 100 kvadratnih metara na kojoj će nastupati brojni izvođači u toku zabavnog programa za djecu, a sutrašnju manifestaciju zatvorit će koncert bosanskohercegovačkog umjetnika Dine Merlina. 

Jasmin Imamović, predsjednik Asocijacije „Mostovi prijateljstva“ iz Zenice koja je suorganizator ovog festivala rekao je kako se organizacija ovog festivala odvija već nekoliko mjeseci. 

„Već nekoliko mjeseci stotine ljudi učestvuje u organizaciji sutrašnjeg dječijeg festivala povodom Dana djeteta koji će biti najveća proslava Dana djeteta skoro u svijetu. Ugostit ćemo nekoliko stotina zvanica iz Bosne i Hercegovine, Republike Turske i susjednih država. Preko šest hiljada djece iz preko 100 škola iz cijele Bosne i Hercegovine će sutra doći u Zenicu. Asocijacija 'Mostovi prijateljstva' suorganizator je ove manifestacije zajedno sa Ambasadom Republike Turske u BiH te Institutom 'Yunus Emre' te drugim institucijama Republike Turske i zajedno radimo i pripremamo veliku manifestaciju sutra. Manifestacija će biti za svu djecu koja su pozvana, održat će se i koncert Dine Merlina samo za tu djecu te druge aktivnosti poput promocije same djece, obrazovanja i drugih aktivnosti uz pokroviteljstvo Federalnog ministarstva obrazovanja te Ministarstva obrazovanja Republike Turske“, rekao je Imamović.

On je dodao kako je uvjeren da će Zenica sutra biti puna dječije radosti i smijeha. 

„Siguran sam da ćemo položiti ispit kao i prošle godine s obzirom na to da je i prošle godine ova manifestacija održana u Zenici. Turska radio-televizija će sutra raditi i prenos uživo i drago mi je što imamo veliki broj učesnika i veliku podršku. Svako dijete koje sutra bude prisutno dobit će poklon paketiće sa velikim brojem artikala, njih deset do 15 u svakom paketiću, a volonteri Asocijacije 'Mostovi prijateljstva' te studenti Odsjeka za turski jezik i književnost pri Filozofskom fakultetu Univerziteta u Zenici pakuju dodatne artikle koji pristižu u paketiće i sve će do sutra biti spremno. Vrše se i posljednje pripreme zajedno sa uposlenicima gradske arene, pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova, zaštitarskih agencija i svih drugih uključenih u organizaciju kako bi sve prošlo u najboljem redu“, rekao je Imamović napomenuvši da će sutra u Zenicu stići 119 autobusa sa djecom koju očekuje izuzetno zanimljiv program. 

Akif Yaman, direktor Turskog kulturnog centra Yunus Emre u Sarajevu rekao je kako su u toku posljednje pripreme za sutrašnji dan. 

„Kao što vidite, u toku su pripreme za dječiji festival koji će se održati sutra. Paketići se pripremaju za šest hiljada djece koja uče turski jezik iz škola u Bosni i Hercegovini, a za vrijeme programa nastupat će i folklorne grupe i drugi izvođači, a manifestacija će završiti i koncertom Dine Merlina za svu djecu“, rekao je Yaman. 

Dječiji festival organizuje se povodom Dana djeteta, praznika koji se u Republici Turskoj već decenijama obilježava 23. aprila. Prošle godine je ista manifestacija održana također u Zenici kada je preko pet hiljada mališana prisustvovalo edukativnom i zabavnom programu. 

(Anadolu Agency)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.