4.7.2016. 14:40
0
Najveći bečki muzej otvara svoju online zbirku
Slavni bečki Muzej historije umjetnosti (Kunsthistorisches Museum) predstavio je svoju proširenu onlajn kolekciju koja sadrži više od 10.000 slika i ostalih eksponata.

Slavni bečki Muzej historije umjetnosti "Kunsthistorisches Museum" (KHM) predstavio je svoju online kolekciju koja obuhvata više od 10.000 muzejskih eksponata.

Nova baza podataka zahvaljujući pretraživačkim alatima i filterima predstavlja odličnu mogućnost za istraživanja.

Od sada je kod svih objekata naznačena i njihova lokacija u prostranoj muzejskoj palati na bečkom bulevaru Ring ili drugim depandansima. Posjetioci muzejskih galerija i arhiva u virtualnom svijetu na webu mogu napraviti plan sale pomoću kojeg su moguća razgledavanja označenih slika.

Ovaj bečki muzej ubraja se među vodeće svjetske muzeje, a među najpoznatije eksponate ubraja se zlatna skulptura „Saliera“ Benvenuta Cellinija, skulptura „Tezej ubija Kentaura“, kao i vrhunska djela majstora slikarstva Rubensa, Tiziana, Rafaela, Velazqueza i dr. KHM posjeduje šest velikih kolekcija umjetničku komoru „Kunstkammer“, Galeriju slika „Gemäldegalerie“, Egipatsku i bliskoistočnu zbirku, Grčko-rimsku zbirku, Zbirku kovanica i Muzejsku biblioteku.

KHM učestvuje i u digitalnom projektu „Google Art Project“ putem kojeg ljubiteljima umjetnosti žele približiti likovna djela, skulpture i ostale umjetnine na digitalni način.


(FENA)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.