2.9.2016. 12:43
0
Sarajevo: Umjetnici iz 11 država slikat će 'Tragom svjetlosti'
Četvrta internacionalna umjetnička kolonija Sarajevo u organizaciji Galerije "Preporod" bit će održana od 2. do 9. septembra. Ugostit će 28 umjetnika iz 11 država, a njihov zadatak bit će da odgovore o temi "Tragom svjetlosti".

Kao i prethodnih godina, Baščaršija i Gazi Husrev-begov Hanikah poslužit će im kao slikarski ateljei. Na svojim djelima učinit će vječnim ljepote Bosne i Hercegovine i tako se uključiti u njenu promociju kao izuzetnog turističkog mjesta, nevjerojatne historije i prirodnog bogatstva, gdje se slave kultura i umjetnost.

Voditeljica kolonije Mirsada Baljić kazala je danas novinarima da će njihovoj inspiraciji pomoći i izleti na Bijambare, u Mostar, Počitelj, Blagaj, na rijeku Krupu, vodopad Kravice...

- Cilj  ove kolonije je ostvariti i suradnju s državama iz kojih dolaze gosti da bi našim umjetnicima omogućili da putuju i izlažu izvan granica BiH. A kroz kreativne radionice uz mentorstvo profesionalaca slikat će i najmlađi, naša buduća likovna publika - kazala je.

Najavila je da će specijalni gosti biti počasni konzul BiH u Izmiru Ahmet Kemal Bavsak i njegova supruga Pervin, kao i da se kolonija završava zajedničkom izložbom radova umjetnika koja će biti održana u Gazi Husrev-begovom Hanikahu 8. septembra.

Voditeljice Baljić najavila je da će, u okviru kolonije, večeras u Galeriji "Preporod" biti postavljena i izložba "Imagination", a radovima će se predstavi Zinaida Vasina iz Ukrajine, koja je sudionica prethodne kolonije.

Umjetnica iz BiH Mensura Jahić istaknula je da Sarajevo kao glavni grad zaslužuje događaj poput ovoga ali i naglasila potrebu da njegov značaj prepoznaju i institucije i pomognu u organizaciji.

- Mnogo je volontera angažirano na organizaciji kolonije jer ono što dobivamo od institucija dovoljno je samo za podmirivanje materijalnih troškova. Tako umjetnici, osim kreativnog umjetničkog rada, pomažu i u organizaciji skupa - kazala je i kao primjer istaknula da će ona za vrijeme kolonije biti angažirana i na prevođenju za engleski jezik.   

I ataše za kulturu i turizam Ambasade Republike Turske Soner Šahin istaknuo je važnost ovog projekta kao i sklonost bh. naroda prema umjetnosti u što se, kaže, uvjerio tokom mandata u BiH. Istaknuo je spremnost ureda koji predstavlja da podrži tu koloniju i izrazio nadu da će radovi opravdati očekivanja.

(Fena)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.