6.10.2016. 18:17
0
MESS: Bogat program osmog festivalskog dana
Najsadržajniji program 56. Internacionalnog teatarskog festivala MESS bit će održan u petak, 7. oktobra, kada će pored tri predstave i jedne kamerne opere, ljubitelji teatra moći učestvovati i u radu dva okrugla stola u Bosanskom kulturnom centru.

U petak će ujedno biti otvoren i MESS Market koji će posljednja tri dana Festivala prikazati najbolje od bh. i regionalne teatarske produkcije.

Repertoar osmog festivalskog dana otvorit će okrugli stol "Teatar u ratu/Rat u teatru", na kojem će govoriti Dino Mustafić, Gorčin Stojanović i Snježana Banović. Diskusija će biti vođena o teatarskim fenomenima vezanima za historijski i društveno-politički kontekst ratne realnosti devedesetih, te će u raspravu uključiti teatarske stručnjake iz regije čija su profesionalna iskustva duboko obilježena upravo spomenutim uvjetima življenja i stvaranja. Ovaj okrugli stol podržalo je austrijsko Ministarstvo kulture kao i Austrijska ambasada u BiH.

Nastavljajući priču na istom fonu, učešće na okruglom stolu "O ratu u teatru danas" uzet će Dragan Komadina, Nerzuk Ćurak, Almir Imširević i Edita Čolo Zahirović. Ovaj dio diskusije govorit će o različitim perspektivama i ulogama teatra u procesima pomirenja nakon završetka konflikta u BiH. Tokom prezentacija predavača i razgovora sa učesnicima, postaviti će se pitanja i pokušati pronaći odgovori o ulozi kulturnih institucija i radnika, te vladinih i nevladinih organizacija u nastojanjima ostvarenja stabilnog i trajnog mira. Razgovor će ponuditi i primjere saradnje mirovnih projekata i teatra, koji su ostvareni pod okriljem USAID-ovog projekta PRO-Budućnost, a koji implementira Catholic Relief Services (CRS) sa partnerima.

"Mi smo oni na koje su nas roditelji upozoravali" sa Mirjanom Karanović i Enesom Salkovićem drama je koja koncept role play-a, kao i sve druge narativne tehnike kojima se koristi, kako monološke, tako i dijaloške, pa i jezik sam, izvrće u njihove suprotnosti i pokazuje nemogućnost jednostavnog pokušaja – ispričati sopstveni život nepoznatoj osobi tokom jedne večeri. Predstava će biti igrana u SARTR-u.

U Narodnom pozorištu Sarajevo publika će moći pogledati predstavu "Rodoljupci" Andraša Urbana koja je Sterijin tekst stavila u današnji kontekst te upozorava na sve one kojima su puna usta patriotizma. Nakon ovog igranja, publika će imati priliku birati između predstave "Žaba" i kamerne opere "Katër i Radës. Brodolom".

Kao kultna predstava Kamernog teatra 55 koji je dio Evropske teatarske konvencije, komad "Žaba" bavi se problemima današnjeg vremena koji su isti ili slični u BiH, Hrvatskoj ili Srbiji, a to je prvenstveno problem nepostojanja komunikacije i nemogućnosti da čujemo tuđe mišljenje.

Kamerna opera "Katër i Radës. Brodolom" muzičko je nastojanje da se kroz muziku prikaže svijet ljudi koji su se suočili sa jednom od brojnih tragedija koje su se dogodile u vodama Mediterana – tragediju albanskog brodića nakrcanog muškarcima, ženama i djecom koji je potonuo u martu 1997. godine u blizini talijanske obale. Opera će biti izvedena u Domu oružanih snaga BiH, saopćeno je iz Festivala MESS.

(Fena)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.