21.5.2017. 8:41
1
Prvi austrijski bal u Sarajevu otvoren u Vijećnici
Prvi austrijski bal otvoren je sinoć u Vijećnici u Sarajevu. Tim jedinstvenim događajem Sarajevo je postalo jedan od 40 gradova svijeta u kojima se održava ova manifestacija.

Ambasador Austrije u Bosni i Hercegovini Martin Pammer na otvorenju je rekao da su glavni povod prijateljske veze dviju država te njihovih glavnih gradova Sarajeva i Beča. Jedan od povoda je i obilježavanje 150 godina valcera “Na lijepom plavom Dunavu”, koji je, po ambasadorovim riječima, “na neki način druga himna Austrije”.

Pammer je pozdravio brojne zvanice, diplomate, ministre, čelnike Kantona i Grada Sarajeva te vijećnike iz Beča, goste iz Bosne i Hercegovine te inozemstva.

Zvanicama se obratio i gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka riječima da je večerašnja jedinstvena manifestacija u Vijećnici dokaz prijateljstva dva grada i naroda te nastavak dobre suradnje Beča i Sarajeva.

Učesnike manifestacije pozdravio je također vijećnik iz Beča Ernst Woller koji je zvanicama prenio prijateljske pozdrave gradonačelnika Michaela Haupla te naglasio da je u uvodnom dijelu bala napravljen spoj bosanskohercegovačke i austrijske kulture.

Prvi austrijski bal u Sarajevu počeo je intoniranjem himni Bosne i Hercegovine te Austrije, kao i izvedbom “Ode radosti”.

Uvodni dio bio je i špalir učesnika, plesnih parova te članova folklornih sekcija, a potom je Kulturno-umjetničko društvo “Baščaršija” izvelo narodne igre iz Bosne i Hercegovine, dok je orkestar Bečkog Opernog bala pod upravom maestra Uwea Theimera izveo Bečki valcer.

Počasni pokrovitelji Prvog austrijskog bala u Sarajevu su austrijski savezni ministar Sebastian Kurz te gradonačenici Sarajeva i Beča Abdulah Skaka i Michael Haupl.

U počasnom predsjedništvu su čelnici Kantona Sarajevo, načelnici sarajevskih općina Centar i Stari Grad, komandant Misije EUFOR-a general-major Anton Waldner i vijećnik Grada Beča Ernst Woller.

Velike zasluga ze održavanje manifestacije pripadaju austrijskom ambasadoru u BiH Martinu Pammeru, prvom čovjeku Odbora za Bal.

(Fena / Haris Ahbabović)

1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.