23.5.2017. 21:50
0
U Vijećnici izložba "Plečnikova Ljubljana" o arhitekturi Jože Plečnika
U Vijećnici u Sarajevu večeras je otvorena izložba „Plečnikova Ljubljana“ o stvaralaštvu velikog slovenačkog i evropskog arhitekte umjetnika Jože Plečnika (1872.-1957.) koji je ostavio snažan pečat u arhitekturi glavnog grada Slovenije, ali ne samo tu.

U Vijećnici su izloženi panoi s fotografijama njegovih djela i s neophodnim pisanim detaljima o karakteristikama objekata - ljubljanskih znamenitih zgrada, ulica, crkava, biblioteka...

Izložbu je organizirala Ambasada Slovenije u BiH, a suradnici su Gradska uprava Sarajeva, slovenačko ministarstvo za kulturu, ljubljanski muzej za arhitekturu i dizajn te Muzej i galerija grada Ljubljane (Plečnikova kuća). 

Otvorenom je izložbu proglasio bosanskohercegovački arhitekta slovenačkog porijekla Ivan Štraus.

Iz gradske uprave Sarajeva je saopćeno da je događaj namijenjen međunarodnom predstavljanju stvaralaštva arhitekte i podršci nominaciji njegovih djela za upis na UNESCO-ov spisak svjetske kulturne baštine.

Ambasador Slovenije u BiH Iztok Grmek rekao je na otvorenju izložbe da se  2017. obilježava u njegovoj zemlji kao Plečnikova godina povodom 145 godina od rođenja i 60 godina smrti ovog velikog arhitekte srednje i jugoistočne Evrope.

Bosanskohercegovački arhitekta Nihad Babović za Plečnika je kazao da je bio povučen čovjek skromnog, asketskog života, koji je rođen i živio u turbulentnim vremenima, ali kao umjetnik evropske vrijednosti i starog, tradicionalnog majstorstva, radio je stalno i ostavio neizbrisiv trag posebno u Ljubljani, ali i Beču, Pragu...

Ogroman pečat u Ljubljani je ostavio već u periodu 1926. do 1941. godine, rekla je na otvorenju izložbe gošća iz Slovenije, arhitektica Barbara Rozman Bider.

Zvanice je pozdravio i zamjenik gradonačelnika Sarajeva Milan Trivić rekavši da se Sarajlije, kad posjećuju Ljubljanu, dive posebno njenoj uređenosti.

(Fena / Haris Ahbabović)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.