10.6.2017. 11:13
0
Objavljena zbirka kolumni Joze Pavkovića "Urednikov pečat"
„Urednikov pečat“ naziv je knjige Joze Pavkovića koja je nedavno objavljena u izdanju „Večernjeg lista“. Riječ je o zbirki kolumni koje je Pavković proteklih godina redovito objavljivao u svim izdanjima „Večernjaka“.

Pavković, koji je dugogodišnji direktor i glavni urednik Večernjeg lista u BiH, ističe kako je pišući kolumne, pa i priređujući knjigu, nastojao informirati javnost u Hrvatskoj o nekim važnim pitanjima i procesima za BiH, a posebno za bosanskohercegovačke Hrvate.

-Podnaslov knjige je „Na granici – Bosna i Hercegovina od Daytona do Europske unije“ i to možda i najbolje oslikava teme kojima sam se bavio u kolumnama. Knjiga ponajviše govori o etničkom čišćenju bh. Hrvata u miru koji su u samo 25 godina prepolovljeni. Nastojao sam problematizirati i hrvatsko-hrvatske odnose, osobito s naglaskom na položaj dijaspore, jer i tu vladaju brojni stereotipi – ističe Pavković.

Jedan od prvih primjeraka knjige Pavković je nedavno u Vatikanu uručio papi Franji. To mu je, ističe, vrlo važno zbog činjenice da je imao prigodu čak šest puta susresti se s trojicom papa te novinarski pratiti njihove posjete BiH.

-Iskoristio sam prigodu Svetom Ocu kazati i u posveti napisati kako kao urednik vidim težak položaj bh. Hrvata i pozvati Vatikan na diplomatsku ofenzivu. Duboko sam uvjeren da je stabilna i sretna država BiH moguća tek nakon što se doista riješi hrvatsko pitanje, a time i ravnopravnost sva tri konstitutivna naroda u BiH. Kao novinar, urednik i kolumnist nastavit ću ukazivati na to – kaže Pavković.

Recenzenti knjige, čiji je sastavni dio i originalni Daytonski sporazum su akademici Zvonko Kusić (predsjednik HAZU), Jakov Pehar (predsjednik HAZU BiH), Stjepan Damjanović (predsjednik Matice hrvatske) i Ljerka Ostojić (predsjednica Matice hrvatske Mostar), kao i apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj mons. Alessandro D' Errico.

(FENA/Merima Druškić)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.