1.7.2017. 21:40
0
Predstavljena 'Mostarska zbirka' Almina Kaplana
U izdanju zagrebačkog VBZ-a objavljena je nova knjiga poezije Almina Kaplana "Mostarska zbirka" koja je predstavljena u OKC-u Abrašević.

"Mostarska zbirka" nastajala je prilično dugo, rekao je autor na promociji u Mostaru, i u njoj su zapisane Kaplanove impresije Mostara.

Promotor Srđan Gavrilović rekao kako je zbirka razglednica grada koji je proživio neshvatljivu tragediju i koji se od nje još uvijek oporavlja.

"Almin ovom zbirkom pokušava zašiti ili barem stavi flaster na te procijepe, dok humor i ironija u zbirci djeluju poput hladnog obloga na svakodnevnu frustraciju, podsjećajući na onu izreku: Smijem se da ne poludim", dodao je Gavrilović.

Po riječima promotorice Andrijane Copf, nije slučajan podnaslov Kaplanove zbirke "Mali roman o gradu", kao ni prva rečenica u knjizi, napisana kao posveta, odnosno kao ključ čitanja knjige: "Ja ništa ne znam o ovom gradu".

"Pjesnik je tu promatrač i želi biti neprimjetan. Tih. Sam. S malo riječi, bez puno filozofije i mudrovanja, Kaplan u 'Mostarskoj zbirci' predstavlja cijeli spektar boja Mostara, nijanse osjećaja, oslikava jedan grad, ljude u njemu, stanje u kojem je Mostar danas. Uvodnom rečenicom - posvetom 'Ja ništa ne znam o ovom gradu', Kaplan je otkrio cijelog sebe i ovu knjigu – svu svoju ljubav, pokroviteljski odnos prema gradu kojeg je sačuvao između prve i zadnje korice svoje četvrte knjige poezije", istaknula je Copf.

Almin Kaplan je bosanskohercegovački pjesnik prepoznatljiv po autentičnom i bremenitom književnom izrazu. Tome svjedoče i nagrade koje je dobio. Pored nagrade "Mak Dizdar", dobitnik je i nagrade na Ratkovićevim večerima poezije.

Autor je zbirki pjesama "Biberove kćeri", "Čekajući koncert roga" i "Ospice".

Živi i radi u Stocu.

(Fena / Haris Ahbabović)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.