11.7.2017. 14:50
0
U Sarajevskom ratnom teatru upriličeno čitanje imena žrtava genocida u Srebrenici
U Sarajevskom ratnom teatru odata je počast žrtvama genocida u Srebrenici, piše agencija Patria.

Kao i prethodnih godina ansambl SARTR-a odao je počast žrtvama genocida u Srebrenici i pročitato imena nastradalih.

Čitanju imena stradalih u genocidu u Srebrenici prisustvovao je veliki broj građana Sarajeva.

U Memorijalnom centru u Potočarima danas je obavljena dženaza i ukop za 71 identifikovanu žrtvu srebreničkog genocida.

Među žrtvama se nalazi i pet maloljetnika, a najmlađa žrtva koja će biti ukopana je 15-godišnji Damir (Kemal) Suljić, čiji posmrtni ostaci su pronađeni u bratunačkoj masovnoj grobnici Blječeva, a najstarija Alija (Huso) Salihović, rođen 1923. Njegovi posmrtni ostaci su pronađeni u masovnim grobnicama Zeleni Jadar i Pusmulići.

Žrtve genocida u Srebrenici pronađene su na 150 različitih lokaliteta. Do sada je na samo na području Podrinja pronađena  81 masovna grobnica.

U mezarju Memorijalnog centra Potočari do sada su ukopane 6.504 žrtve, s tim da njih 75 nisu žrtve genocida i ukopane su pored svojih članova porodica u ranim fazama ukopa, prije 2003. godine, odnosno prije zajedničkih dženaza.

(Patria / Haris Ahbabović)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.