15.8.2017. 14:00
0
Uspješna pozorišna sezona u Bosanskom narodnom pozorištu Zenica
Ansambl Bosanskog narodnog pozorišta Zenica prezentirao je rezultate rada nakon izuzetno uspješne 67. pozorišne sezone u okviru koje je izvedeno više od dvije stotine različitih sadržaja na domaćoj sceni i brojnim gostovanjima u zemlji i inostranstvu, a koja je završena izvedbom predstave "Pukotina" u Maglaju.

U Bosanskom narodnom pozorištu protekle sezone odigrane su 154 domaće predstave, izvedene su 43 predstave gostujućih pozorišta i organiziran 91 prateći pozorišni program.

Zeničko pozorište bilo je domaćin i suorganizator tradicionalnog "Festivala bh. drame", "Zeničkog proljeća", brojnih koncertnih aktivnosti i izložbi. Ansambl BNP-a imao je 28 gostovanja u BiH, a šest u inostranstvu, dok su zenički glumci nastupali na osam inostranih festivala i 20 festivala u Bosni i Hercegovini, gdje su ostvarili značajne uspjehe i osvajali nagrade.

- Bila je to zaista sjajna sezona u kojoj smo se predstvili sa šest premijernih predstava, ali su i naši glumci i reditelji nagrađeni sa 24 vrijedna priznanja i nagrade. Posebno smo ponosni na nagrade koje su dobili naši glumci i nagrade koje smo osvojili na festivalima sa naznakama za najbolju predstavu cjelini - kazao je na konferenciji za novinare direktor BNP-a Hazim Begagić.     

Do kraja ove godine zeničko Bosansko narodno pozorište realizirat će četiri nova projekta, premijerne predstave koje će biti izvedene od septembra do decembra, od kojih se najviše očekuje od dramatizacije djela "Čudnovato" autora Derviša Sušića. Taj komad  premijeru bi trebao zabilježiti krajem novembra.

Planirana su i nova gostovanja u Švicarskoj, Makedoniji, Sloveniji, Albaniji i Crnoj Gori, a očekuje se zvaničan poziv iz Republike Kine gdje bi zenički ansambl gostovao u Pekingu i Donghongu.

(FENA/Merima Druškić)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.