9.9.2017. 19:12
0
Pjesnikinje iz Beograda, Zagreba i Sarajeva promovisale zbornik "U mreži stih"
Promocija zbornika „U mreži stih“ i susret pjesnikinja iz Beograda, Zagreba, Sarajeva i Tuzle pod nazivom "U mreži stih - kultura susretanja" održan je u subotu u prostorijama BZK "Preporod" Tuzla.

U programu su učestvovale pjesnikinje i aktivistice Darija Žilić, Biljana Kosmogina, Nermina Omerbegović te urednik zbornika Tin Lemac, kritičar iz Hrvatske i izdavač Shura Dumanić.

Pjesnikinja, esejistkinja, književna kritičarka Darija Žilić, koja je u Zborniku zastupljena kao autorica a također je učestvovala i u njegovom stvaranju, kazala je joj drago što sudjeluje u projektu "U mreži stih", a riječ je o zborniku pjesnikinja regiona. Projekt je potaknula Shura Dumanić, urednica izdavačke kuće "Shura publikacije" iz Opatije.

Shura Dumanić je istakla potrebu veće vidljivosti žena književnica na prostorima regija i šire, te najavila da će nastaviti s projketom "U mreži stih" izdavanjem novih zbornika.

Suvremeno pjesništvo svih zemalja regiona, tj. njihovih nacionalnih kultura i književnosti karakteristično je po nekim zajedničkim poetičkim nazivnicima. Prvi je pojava stvarnosne poezije i tematizacija rubnih identiteta glede rasnih, klasnih i rodnih silnica. Drugi se vezuje za ranije afirmirane autorice s koherentnim, izgrađenim i samosvojnim autopoetikama.

Osim što takav prilog regijskoj kulturi i književnosti nedostaje, važno je ukazati koliko je bitan kontinuitet stvaranja i poetička sličnost autorica baš iz prostora regije, s obzirom na južnoslavensku kulturno-književnu paradigmu.

Projekt je dobio potporu Ministarstva kulture Republike Hrvatske za međunarodnu suradnju. Zbornik je do sada bio predstavljen u Banjoj Luci, Zagrebu, Rijeci i Beogradu. Nakon Tuzle, zbornik poezije će biti predstavljen u Ljubljani.

Uime BZK Preporod Tuzla gošćama su zahvalile Enisa Žunić, predsjednica BZK Preporod Tuzla i potpredsjednica Hidajeta Jarčević-Mehić. U Preporodu Tuzla su se potrudili da doček bude "domaćinski", uz kafu, kolače, poeziju i razgovor.

(Fena / Haris Ahbabović)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.