10.10.2017. 12:59
0
Poznati bh. pjesnik, Džemaludin Latić, dobitnik međunarodne nagrade za poeziju "Nedžib Fazil Kisakürek"
Poznati bh. pjesnik i profesor na Fakultetu islamskih nauka, Džemaludin Latić, ovogodišnji je dobitnik međunarodne nagrade za poeziju „Nedžib Fazil Kisakürek“ koja će mu biti dodijeljena u decembru u Istanbulu, prenosi Thebosniatimes.ba.

Piše: Haris Ahbabović

Nagrada je dosad dodjeljivana četiri puta turskim pjesnicima, a od ove godine uvedena je i dodatna, međunarodna kategorija. 

"Nedžib Fazil je jedan od najvećih turskih pjesnika, i zato sam zahvalan najprije dragom Allahu, dž.š., na daru koji mi je On poklonio, a onda i žiriju sačinjenom od pisaca i književnih kritičara koji mi je dodijelio ovo priznanje. Našoj javnosti je manje poznato da je i najveći bošnjački pjesnik svih vremena, Alauddin Sabit el-Užičevi el-Bosnevi, također nagrađivan u Turskoj i kod Kabe. Sve nas, divanske pjesnike, veže ista, osmanskoislamska civilizacija i kultura, i zato ovo priznanje vidim i kao priznanje za naših 400 divanskih pjesnika", rekao je Džemaludin Latić.

Džemaludin Latić je bosanskohercegovački pisac rođen 1957. u Pridvorcima kod Gornjeg Vakufa u srednjoj Bosni. Završio je Gazi Husrev-begovu medresu u Sarajevu, zatim Fakultet islamskih nauka u Sarajevu i Filozofski fakultet.

Magistrirao je na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu (Odsjek za svjetsku književnost), a doktorirao na Fakultetu islamskih nauka 1999. na temu "Stil kur'anskoga izraza". Docent je na katedri za tefsir Fakulteta islamskih nauka u Sarajevu, predmet Tefsir (komentar) Kur'ana. 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.