13.10.2017. 16:11
0
U Muzeju Sarajevu prikazan razvoj Zagreba u doba Franje Josipa I
U Muzeju Sarajeva otvorena je izložba Državnog arhiva u Zagrebu pod nazivom „Zagreb u doba Franje Josipa I (1848.-1916.)" čija je autorica viša arhivistica Katarina Horvat.

Izložba počinje proglasom Franje Josipa I o preuzimanju kraljevske vlasti 1848. godine, a završava prikazom proklamacije Države Slovenaca, Hrvata i Srba 1918. godine koja simbolično uvodi Zagreb u novo razdoblje njegove povjesti.

- U ovom razdoblju u Zagrebu počinje s radom Gradska plinara, uvedena je javna plinska rasvjeta i konjski tramvaj, zatim izgrađen moderni vodovod, otvoren Glavni kolodvor, postavljena električna rasvjeta, te je proradio i prvi električni tramvaj - podsjetila je Horvat, dodajući da izložba nudi prikaz važnih zbivanja koja su odredila društvenu povijest Zagreba u sastavu Habsburške monarhije odnosno Austro-Ugarske monarhije.

Izloženi dokumenti i fotografije posjetiocima daju pregršt informacija o Zagrebu, a mogu potaknuti i istraživače u njihovom djelovanju. Na ovaj način mogu saznati do kojih sve spisa mogu doći u Državnom arhivu.

- Izložba, koja će u narednih sedam dana biti postavljena u Muzeja Sarajeva, govori o jednom razdoblju kada je Zagreb postao moderan grad - poručila je direktorica Državnog arhiva u Zagrebu Živana Heđbeli.

(Fena / Haris Ahbabović)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.