2.11.2017. 22:30
0
Izložba fotografija "Varvarogenius - Lica Balkana(ca)" otvorena u Sarajevu
Izložba fotografija pod nazivom „Varvarogenius – Lica intelektualaca Balkana(ca)“ čija je autorica Mia Medaković Topalović, glavna i odgovorna urednica regionalnog e-magazina RYL (Refresh Your Life), otvorena je večeras u Sarajevu u atrijumu Sarajevo City Centra.

To su fotografije koje prikazuju 23 muškarca iz regiona, uslikana autoricinim objektivom tokom njenog devetomjesečnog putovanja Balkanom, u njenoj želji da prikaže ko je intelektualac u vijeku koji živimo, koji svoju regiju pokreće u kulturološkom, sociološkom, duhovnom smislu.

To je šarolika galerija ličnosti - ljekara, umjetnika, arhitekata, pisaca, novinara... To su ljudi od kojih su neki poznati regionalno, a pojedini doživjeli planetarnu slavu, kako je rečeno na otvorenju izložbe. To je novi čovjek koji je uložio u vlastito obrazovanje, duhovno i kulturno uzdizanje, kojem je bitan svaki aspekt života. Čovjek Balkana, snažan fizički i duhovno. 

Svi likovi su klasici svog vremena, svjedoči ova izložba koja, po riječima autorice, želi afirmirati pozitivnu energiju u vremenu u kojem živimo.

Izložba ističe u prvi plan intelektualce u jednom socio-kulturološkom prostoru, kazala je Mia Medaković Topalović.

Među intelektualcima koje je fotografirala iz Bosne i Hercegovine su reditelj Haris Pašović, osnivač i umjetnički direktor Jazz Festa Sarajevo Edin Zubčević, poduzetnik i pisac Nihad Softić te psiholog, galerista, umjetnički izdavač Lazar Vujić Lazo,“na papiru“ Slovenac, kako ističe on.

Izložba će u Sarajevu trajati do 12. novembra, a nakon toga se seli u Ljubljanu, Skoplje, Ohrid i Crnu Goru. Projekat je započeo u januaru ove godine, a nastavljen u Beogradu, Novom Sadu, Skoplju, Ljubljani, Tivtu, Zagrebu i Rovinju.

Mia Medaković Topalović rođena je 1974. godine u Subotici (Srbija).Ima petnestogodišnje radno iskustvo u pravu i medijima.

 Dvije godine se intenzivno bavi fotografijom i ovaj projekat je njena prva samostalna izložba „Varvarogenius - Lica intelektualaca Balkana(ca)“.

(Fena / Haris Ahbabović)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.