4.11.2017. 15:45
0
Komisija za zaštitu nacionalnih spomenika jasna:Tašlihan je uništen prilikom izgradnje Hotela Evropa
Komisija za zaštitu nacionalnih spomenika BiH, a nakon što su iz nje izbačeni stranci, je poništila odluku o proglašenju spomenika Tašlihan nacionalnim spomenikom i na taj način omogućila gradnju u neposrednoj blizini objekta Gazi Husrev-begovog bezistana u Sarajevu, nad ostacima Tašlihana, vijest je koja je uznemirila građane Sarajeva.

Mnogi se nisu složili s ovom odlukom, pa je zastupnik Saša Magazinovć (SDP) insistirao da mu Ministartsvo civlnih poslova ostavi odgovore o ovoj važnoj temi. Komisija za zaštitu nacionalnih spomenika BiH dostavila je pojašnjenje u kojem tvrde da je Tašlihan ugrožen kada je suprotno odlukama vlansik Hotela Evrope pristupio izradi podzemne garaže.

Tom prilikom je izvršeno vađenje arheološke građe, njihovo deponovanje i ponovo vraćanje na lokalitet nakon završetka pomenutog objekta, a čime je narušena autentičnost i integritet ovog nacionalnog spomenika. Pomenuti radovi vršeni su uz nadzor Zavoda za zaštitu spomenika u sastavu federalnog ministarstva kulture i sporta. O ovome je Komisija još 2009. infomirala javnost i zatražila obustavu radova – kažu iz Komisije.

Traženo je i od nadležnih inspekija da se pokrene postupak protiv počinioca devastacije, ali do danas nema inormacija je li i ko je kažnjen.

- U cilju zaštite mjesta  i ostataka Tašlihana od dalje devastacije, kao i činjenice da su na vertikalnom zidu poduzete mjere konzervacije, čime je promijenjeno fizičko stanje dobrau odnosu na vrijeme donošenja odluke, iskazana je opravdanost potrebe za izmejnom odluke. Iako je nakon poduzetih intervencija status Tašlihana kao dobraod najviše vrijednosti postao upitan, Komisija je želeći da sačuva „mjesto u slici grada“ odlučila da ne mijenja obuhvat nacionalnog spomenika. Novim mjerama zaštite dozvoljena je interpolacija novih elemenata i sadržaja pod uslovom da nemaju negativan utjecaj na sadašnje stanje nacionalnog spomenika – pojašnjavaju u Komisiji.

Podsjećamo, iako Dejtonski mirovni sporazum nalaže da osim tri domaća člana u Komisiji za očuvanje nacionalnih spomenika BiH budu i dva međunarodna stručnjaka, u maju prošle godine je donesena odluka da međunarodni članovi Martin Cherry i Zeynep Ahunbay budu isključeni. 


Zbog premještanja na ostacima je uočeno prisustvo velikog broja pukotina, te neselektivno nabacani ostaci kamenih fragmenata koji niti su označeni niti evidentirani.

Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika BiH upozoravali  i desilo upravo ono na šta su oni prije izgradnje upozoravali.

A upozoravali su da će ovaj nacionalni spomenik biti nepovratno uništen ako bude izmješten i tražili hitnu obustavu radova.

Podsjećamo, Tašlihan se nalazi na mjestu na kojem je novi vlasnik sarajevskog Hotela "Evrope", u sklopu obnove, sagradio novu podzemnu garažu.


(Patria/Admir Oručević)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.