15.12.2017. 14:32
0
Elmira Mekić: Mislim da nema knjige koja se nalazila na policama biblioteka, a koju nisam pročitala.”
Horozgrad
Promocija
Književnica Elmira Mekić u razgovoru za source.ba portal je govorila o sajmu knjige koji se održava u Skenderiji, važnosti knjige u životu djece, nasilju, ali I pristupu odnosno na koji način treba pristupiti djeci, koju literaturu odabrati kako bi se privukla njihova pažnja I stvorila ljubav prema knjigama.

“Sajam je posjećen otprilike kao I prethodnih godina. Zadovoljna sam, jer dolaze pravi I istinski ljubitelji knjige. Drago mi je što se ovakva manifestacija održava u Sarajevu. Ja se lično trudim da svaki slobodan trenutak provedem u društvu sa knjigama I ljubiteljima pisane riječi”, za source.ba je rekla Elmira Mekić.

Dodala je kao: “Djeca vole čitati, samo im treba ponuditi nova, zanimljiva djela sa aktuelnim temama. Veliki broj učenika, što samostalno, što u pratnji nastavnika ili roditelja posjećuju ovaj sajam. Kad im se pruži prilika dolaze I na promocije te aktivno učestvuju.”

U nastavku nam je govorila o svojim projektima I koliko je važno kroz knjige pokazati djeci koliko su važni, ali I razviti ljubav I osjeća prema knjigama u čemu smatra da je uspjela.

“Nakon romana za djecu Kamen I Kaldrma koji su odlicno prihvaćeni od strane recenzentne kritike I čitatelja, u pripremi je zbirka basni Horozgrad koja bi trebala izaći iz štampe početkom 2018. godine. Tema ovih basni je prevencija vrsnjackog nasilja. Jedna od basni je vec u fazi dramatizacije. Naime, radimo pozorišnu predstavu za djecu u saradnji sa bosanskohercegovačkom pozorišnom umjetnicom Vedranom Seksan” za source.ba je rekla Mekić.

Također je rekla: “Mislim da sam usphela usaditi djeci ljubav prema knjigama. Moji učenici su sretni I ponosni sto se njihova učiteljica bavi književnošću. U literarnoj sekciji koju vodim u školi u kojoj radim ukljčen je veliki broj učenika I svake sedmice pišemo, čitamo I razgovaramo o književnim djelima koje smo pročitali.”

Govorila je o svojoj ljubavi prema knjigama kada je osjetila da se želi tim baviti I šta je za ovu književnicu najveća nagrada.

“Što se tiče nagrada I priznanja, smatram da je moja najveća nagrada to što sam uspjela svojim romanima privuči veliki broj djece knjizi, što sam usphela prenijeti na njih ideje humanosti I tolerancije, iskrenog prijateljstva” za sorce.ba je rekla Elmira Mekić.

“Ljubav prema knjizi i pisanju javila se davno, još u djetinjstvu. Sa polaskom u prvi razred OŠ upisala sam se i u školsku biblioteku i u gradsku biblioteku i mislim da nema knjige koja se nalazila na policama, a koju nisam pročitala.”


Za kraj je dodala: “Svaka pročitana knjiga me čini sretnom i ostavi na mene poseban utisak.”

Ajla Hurko

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.