19.1.2018. 22:20
0
Promocija monografije "Muzej u Tuzli 1947. - 2017."
U izložbenom prostoru Muzeja istočne Bosne Tuzla, danas je povodom 70 godina postojanja, promovisana monografija “Muzej u Tuzli 1947.-2017.”

Promotori su bili akademski slikar prof.dr. Salih Kulenović, grafičar Zdravko Novak i gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović.

Kako je ovom prilikom kazao Imamović, kada u Austriji ne bi koristili svoje kulturno-istorijsko naslijeđe, svoje muzeje u funkciji razvoja i ekonomije, ta zemlja ne bi bila toliko ekonomski razvijena.

Naglašava da to govori koliko je kulturno-istorijsko naslijeđe važno, između ostaloga, i za ekonomski razvoj.

Istakao je da su najvažniji faktori razvoja kulturno naslijeđe, prirodno naslijeđe i ljudi.

- Riznica kulturnog naslijeđa jesu muzeji, zato je važno zahvaliti se profesionalcima, dosadašnjim uposlenicima muzeja u proteklih 70 godina, koji su očuvali kontinuitet muzejske djelatnosti. Važno je kazati na ovaj dan da osnivač, Tuzlanski kanton, ovu zgradu privede svrsi, Grad Tuzla je ovu zgradu dao na korištenje, poklonio Tuzlanskom kantonu, kako bi tu bio muzej. To je zaštita kulturno-istorijskog naslijeđa, bez toga nema države - izjavio je Imamović.

Istakao je da su Zemaljski muzej u Sarajevu, svi muzeji, pa i ovaj muzej u Tuzli, čuvari su najvažnijih dokaza o kontinuitetu života, ali i kontinuitetu državnosti BiH, saopćeno je iz Gradske uprave Tuzla.

(Fena / Haris Ahbabović)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.