12.3.2018. 15:44
0
Srebrenica će biti kandidat za Evropski grad kulture 2024. godine: Srebrenica će biti centar svega, cilj je stvoriti jaku ekonomiju
Austrijski institut za tehnologiju i Institut za strukturalni razvoj prezentovat će Master plan „Srebrenica Drina Euro - Region i Srebrenica Euro - Region Evropski grad kulture 2024".

Ispred Austrijskog instituta za tehnologiju, Alexandar Petritz rekao je da su koristi Master plana višestruke, a krajnji cilj je kandidatura Srebrenice za Evropski grad kulture 2024. godine.

- Srebrenica će biti centar svega. Unutar Master plana mi gledamo koje segmente treba jačati za uspješnu kandidaturu. U okviru plana kandidature imaćemo saradnju i sa susjednom zemljom, te na taj način imamo euro regiju. Iz Evropske unije će podržavati takve regije. Cilj je stvoriti jaku ekonomiju i radna mjesta. Kandidatura za Evropski grad kulture ili Grad mira su instrumenti kojima se jača sam grad, ali i investicije u grad – kazao je Petritz koji je mišljenja da Srebrenica ima velike šanse da postane Evropski grad kulture.

Naglašava da postoji mogućnost da kandidatura za Evropski grad kulture ide u partnerstvu sa jednim austrijskim gradom.

Načelnik Općine Srebrenica Mladen Grujičić kaže da će Master plan biti od koristi za razvoj Općine, ali i privlačenja investitora da ulažu u taj grad.

- Mi smo optimisti i želimo da budemo takvi. To je pokazalo da moramo gledati u budućnost. To se vidi na terenu. Vjerujem da ćemo imati šanse kada je u pitanju Master plan. Nije u pitanju samo Srebrenica, nego regija. Mi kao takvi imamo šta da ponudimo i bićemo konkurencija većim gradovima koji apliciraju za Evropski grad kulture 2024. godine – istakao je Grujičić.

(Fena / Haris Ahbabović)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.