9.4.2018. 19:50
0
Bh. ćilimi iz zbirke Zemaljskog muzeja BiH u Galeriji Općine Novi Grad
„Bosanskohercegovački ćilimi“, naziv je izložbe Zemaljskog muzeja BiH koja je izložena u Galeriji Općine Novi Grad do 20. aprila i to radnim danima od 10.00 do 17.00 sati.

Posjetioci će moći pogledati dio zbirke ćilima, serdžada i makata rađenih u Sarajevu, Foči, Srebrenici, Prozoru, Stocu, Ostrošcu, Livnu i drugim krajevima Bosne i Hercegovine.

Zbirka danas broji više od stotinu uzoraka, što je samo mali dio bogatog fundusa etnografskih predmeta koji se čuvaju u Odjeljenju za etnologiju Zemaljskog muzeja BiH, saopćeno je iz Općine Novi Grad Sarajevo.

U proteklih 130 godina kustosi Zemaljskog muzeja BiH su sakupili najznačajnije primjerke ćilima, serdžada i makata koji su nastajali u velikom vremenskom rasponu – od prvih decenija 19. do 80-tih godina 20. stoljeća.

Značajni ćilimarski centri u Bosni i Hercegovini bili su: Bosanski Petrovac, Prozor, Bjelaj, Ostrožac, Glamoč, Foča, Rogatica, Gacko i Stolac. 

(Fena / Haris Ahbabović)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.