20.4.2018. 21:03
0
Švedska akademija mijenja pravila dodjele Nobelove nagrade zbog greške sa imenima i seksualnog skandala
Švedska akademija, koja bira dobitnike Nobelove nagrade za književnost, objavila je danas da su imena nekih od ranijih dobitnika 'procurila' u javnost prije odluke te je najavila da će promijeniti pravila funkcioniranja.

Također, saopćili su da nisu bili upoznati sa seksualnim skandalom muža jedne od članica Akademije. Tokom istrage tog slučaja utvrđeno je da su imena pojedinih dobitnika 'procurila' medijima. Angažirana je jedna pravna kompanija kako bi istražila događaje, prenosi agencija Reuters. 

Istraga je pokazala kršenja pravila povjerljivosti Akademije u pogledu dodjele Nobelove nagrade za književnost, ali nisu potvrdili ko je bio izvor informacija i o kojim dobitnicima je riječ.

Švedska akademija je najavila da će pooštriti pravila i procedure, ali da komitet koji ove godine dodijeljuje nagradu nastavlja raditi uprkos skandalu.

(Fena / Haris Ahbabović)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.