30.6.2018. 12:13
0
Sutra u Pruscu završavaju "508. Dani Ajvatovice"
„508. Dani Ajvatovice“ završit će u nedjelju odlaskom vjernika na jedno od najvećih dovišta muslimana u Evropi, udaljeno oko sedam kilometara od donjovakufskog naselja Prusac.

Povorku će predvoditi konjanici koji će proći ispred Handan-agine džamije gdje će, kao i ranijih godina, biti upriličena prozivka bajraka.

Na platou Ajvatovice bit će upriličen prigodan program, a vjernicima bi se trebali obratiti travnički muftija Ahmed ef. Adilović i reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husein ef. Kavazović.

Na ovom mjestu bit će klanjan podne-namaz, a tome će prethoditi posjeta Ajvaz-dedinoj stijeni i učenje sure  El-Feth.

U isto vrijeme, na Srtu u Pruscu u džamiji Hasan Kafije Pruščaka bit će organiziran vjerski program za žene.

„508. Dani Ajvatovice“ zvanično su otvoreni 17. juna na Musalli u Pruscu, a posjetiocima su ponudili oko osamdeset različitih sadržaja, koji su proteklih dana izvedeni u Travniku, Donjem Vakufu, Bugojnu, Jajcu, Gornjem Vakufu, Novom Travniku, Vitezu, Busovači, te Fojnici, Sarajevu i Livnu.

Manifestaciju organizira Muftijstvo Travnik, pod motom "Kad vjera govori i priroda sluša“.

Tradicija Ajvatovice duga je više od pet stoljeća, a svake godine ovo mjesto posjete hiljade vjernika iz naše zemlje i inostranstva, u znak sjećanja na islamskog učenjaka koji je u 15. stoljeću došao iz Turske i nastanio se na prostoru današnjeg Prusca.

Prema vjerovanju, kod jedne stijene u podnožju planine Šuljage on je klanjao četrdeset dana i noći moleći Allaha dž.š. da, nakon dugotrajne suše, mještani Prusca dobiju vodu.

Jedne noći je zaspao i usnio kako su se sudarila dva bijela ovna. Kad se probudio, vidio je raspuklu stijenu iz koje je tekla voda, koja je kasnije cijevima provedena u Prusac.

(Fena / Haris Ahbabović)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.