18.9.2018. 18:18
0
Otvorena izložba Miomira Miše Vemića u Brčkom
Izložba Miomira Miše Vemića, akademskog slikara iz Nikšića, svečano je otvorena u ponedjeljak navečer u brčanskoj Umjetničkoj galeriji i na njoj je predstavljeno 35 djela rađenih u ulju na platnu.

Mišo Vemić laureat je prošlogodišnje „Zlatne palete“, priznanja koje Umjetnička galerija dodjeljuje za poseban doprinos u radu Međunarodne simpozijum radionice „Sava“.

Kustos Umjetničke galerije Sonja Đurović rekla je da je ova izložba, simboličnog naziva „Reakcija na prazninu“, jedna od najkvalitetnijih koje su do sada prezentovane u toj brčanskoj galeriji. Dodala je da je Miomir Vemić jedan od živih doajena crnogorske slikarske scene i umjetnik čija su djela obišla cijeli svijet.

„Konji Miše Vemića simbol su snage, izdržljivosti i moći. To su oni arhetipski, proizašli iz starih mitova i legendi, ali zauvijek živi, oni koji svojim krikom prizivaju svjetlost, oni koji neraskidivo vezani sa kočijama ljudske duše i svijesti galopiraju u vječnost. Ova nas djela opominju da uvijek sigurno držimo uzde nad životinjom u sebi jer ego je naš jahač, naš džokej, a konj vjetar emocija koje mogu izvajati čovjekovu dušu u lice sveca ali i groteskne nemani“, rekla je Đurović na svečanom otvaranju.

Izložba će ostati otvorena do 10. oktobra, saopćeno je iz Vlade Brčko distrikta.

(Fena)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.