11.10.2018. 12:04
0
Projekat sjećanja i historije: 155 godina diplomatskih odnosa između Italije i BiH
Ove godine obilježava se 155. godišnjica od otvaranja prvog italijanskog diplomatskog predstavništva u Bosni i Hercegovini.

Prvi konzulat Italije na čijem čelu se nalazio konzul Cesare Durando otvoren je 20. juna 1863. U to vrijeme Bosna i Hercegovina je još bila dio Osmanskog carstva, a Italija je postala ujedinjena država samo dvije godine ranije.

Generalni konzulat u Sarajevu bio je, stoga, jedan od prvih diplomatskih ureda neophodnih za promatranje razvoja međunarodne politike na Balkanu. Dokumenti prvih konzula još su vrlo važni jer su bogati podacima, informacijama i istraživanjima i daju predodžbu o pozornosti kojom je Italija gledala na Bosnu i Hercegovinu.

Treći generalni konzul Italije počiva u blizini Begovog Hana. Ubijen je 1878. od kriminalne bande, koja ga je čula kako govori njemački s austrijskim trgovačkim putnikom i mislila da je riječ o špijunima, u tim godinama austrijske okupacije Bosne i Hercegovine.

O tim informacijama o Perrodu i mnogim drugima govori i Rade Petrović, bivši dekan Filozofskog fakulteta u Sarajevu 60-ih godina, koji je puno pisao o odnosima Italije i Bosne i Hercegovine. Petrović danas živi u Dubrovniku i pomno je proučavao italijansko prisustvo u Bosni i Hercegovini kroz prve dokumente ovdašnje italijanske diplomatske misije.

 - Na temelju tih i drugih prikupljenih podataka započeli smo pisati knjigu koja će govoriti o godinama prijateljstva između naših dviju zemalja, koja sadrži poglavlja pisana od strane različitih autora, koji će ove 155 godine propratiti kvalificiranim svjedočenjima. Također, namjeravamo organizirati izložbu fotografija o prvim diplomatskim dokumentima, ponovno oživjeti dokumente iz razdoblja 1863.-1914. - navode iz Ambasade Italije u BiH.  

U vezi s tim Ambasada je pozvala i medije, kako u Bosni i Hercegovini, tako i u Italiji, da pomognu u prikupljanju posebno relevantnih ili zanimljivih svjedočenja i fotografija ili eventualno predmeta koji govore o italijanskom prisustvu u ovoj zemlji, osobito u vrijeme početka diplomatskih odnosa.

- Nadamo se da ćemo, na ovaj način, doći i do novih saznanja i manje poznatih detalja i pridonijeti ikonografskom dijelu ove knjige. Sav materijal, osim upućivanja na adresu Ambasade  (Čekaluša 39, 71000 Sarajevo), bit će moguće poslati i putem e-maila na: italia.bih@gmail.com do 15. novembra - saopćeno je iz Ambasade Italije u BiH.

Na kraju, ove godine se obilježava i sto godina od kraja Prvog svjetskog rata i tom prigodom, posthumni ostaci Cirillo Falcona, italijanskog “Alpina” zarobljenog u napadu na Dente Austriaco u talijanskim Dolomitima, koji su umro u logoru u Žepču 1917. godine, napokon će se vratiti u Italiju, odakle je sve i počelo. Čak i ova obljetnica, puna simbolike, dodaju iz Ambasade, dodatna je pozivnica za pomoć ovom projektu sjećanja i povijesti.

(Fena / Haris Ahbabović)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.