7.3.2019. 14:44
0
Sarajevo: Večer s Ahmedom Bosnićem
Uspomena iz Papua Nove Gvineje: Ahmed Bosnić među pripadnicima plemena čiji su preci bili kanibali Foto Privatni Arhiv

U Bošnjačkom institutu u Sarajevu večeras će biti održana promocija najnovije knjige Ahmeda Bosnića „Svijet na mom dlanu“, dok će veći dio večeri biti posvećen ovom poznatom putopiscu, novinaru i istraživaču, koji je već 55 godina prisutan u javnosti Bosne i Hercegovine. 

Svoje najplodnije novinarske godine Bosnić je ostavio u izdanjima Oslobođenja, prije svih u nedjeljniku Svijet. Bio je glavni urednik porodičnog magazina UNA, Jutarnjih novina, BiH Ekskluziv i Arke, a pokrenuo je i niz dječjih listova. 

Popularnost je Bosnić  stekao svojim reporterskim ostvarenjima, uređivačkim umijećem, zanimljivim knjigama, dokumentarnim TV serijalima i neobičnim putovanjima u krajeve svijeta do kojih se teško stiže a još teže u njima opstaje. 

Svijet Ahmeda Bosnića je dugogodišnje traganje za odgonetkama fenomena i najvećih arheoloških i drugih misterija svijeta a većina njegovih knjiga, a do sada ih je napisao više od pedeset, govore o rezultatima i dometima njegovih istraživačkih spoznaja.

Najnovija knjiga „Svijet na mom dlanu“, o kojoj će govoriti trojica uglednih svjetskih putnika dr. Enver Imamović, dr. Semir Osmanagić i Slobodan Stajić, sadrži šezdeset najzanimljivijih putopisa sa brojnih Bosnićevih putovanja i ekspedicija u najintrigantnije krajeve planete. Zajedno sa članovima sarajevskog Udruženja ''Explorer'', koje ove godine slavi 35 godina postojanja, Bosnić je istraživao u Amazoniji, Papui Novoj Gvineji, otočju Galapagos, Pilipinima, Uskrsnjim otocima, u Mikroneziji, Melaneziji, Polineziji, u Indiji, Kašmiru, Nepalu, Tibetu, Južnoj Koreji, Jemenu... Tragao je za ostacima mnogih iščezlih civilizacija – Sumera, Harape, Mohendžo Dara, Inka, Maja, Tiahuanaka i jedan je od pobornika da zvanična historiografija ne prikazuje daleku prošlost u pravom svjetlu. Dobitnik je mnogih novinarskih nagrada, uključujući i Nagradu za životno djelo NIŠRO „Oslobođenja“.

Početak 'Večeri s Ahmedom Bosnićem' u Bošnjačkom institutu počinje u 18 sati.

(NAP/Alen Avdić)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.