12.6.2019. 11:36
1
U petak počinju 509. „Dani Ajvatovice”
U petak će u Pruscu kod Donjeg Vakufa početi velika vjersko-kulturna manifestacija 509. „Dani Ajvatovice”.

Tim povodom, na lokaciji Musalle bit će upriličen prigodan program, uz učešće Udruženja sazlija „Sevdah“ iz Živinica, hora Elči Ibrahim-pašine medrese iz Travnika i članova Vokalno-instrumentalnog sastava „Forte“ iz Donjeg Vakufa.

U domu „Hasana Kjafije Pruščaka“ u Pruscu bit će otvorena izložba fotografija „Rekonstrukcija Šarene džamije u Travniku i ponovna igradnja Aladža džamije u Foči”.

Ovogodišnja „Ajvatovica“ trajat će do 1. jula, a obilovat će velikim brojem sadržaja koji će se, osim u Pruscu, Donjem Vakufu i Bugojnu, realizirati u Travniku, Novom Travniku, Busovači, Vitezu, Jajcu, Gornjem Vakufu i Fojnici.

Centralni događaj planiran je u nedjelju 30. juna, kada će put najvećeg dovišta muslimana u Evropi krenuti veliki broj vjernika iz naše zemlje i inozemstva.

Legenda kaže da je čuveni prusački alim i učenjak Ajvaz-dedo u šumi na planini Šuljagi pronašao izvor pitke vode, za kojom su vapili žedni mještani šest kilometara udaljenog Prusca.

Klanjao je četrdeset sabah-namaza, moleći Allaha dž.š. da rastavi stijenu, koja je onemogućavala protok vode do onih, kojima je bila prijeko potrebna.

Četrdeseto jutro je zaspao i usnio da su se sudarila dva ovna, te da se od siline njihovog sudara stijena razdvojila. Kada se probudio, ugledao je raspuklu stijenu iz koje je potekla voda. U znak sjećanja na Ajvaz-dedu i njegovu molitvu, hiljade muslimana iz cijelog svijeta svake godine posjećuje Ajvatovicu.

(Fena / Haris Ahbabović)

Ajvatovica
1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.