30.6.2019. 11:51
0
Ružičasti mjesec iz Zenice na sceni Doma kulture Jajce
Drugog dana Pozorišnih/Kazališnih igara BiH u Jajcu publika će moći da pogleda predstavu Bosanskog narodnog Pozorišta Zenica „Pink Moon“ prema tekstu mladog bh. autora Darija Bevande, u režiji Saše Peševskog.

Pink Moon, postapokaliptična, postdramska rock opera priča je o Mari, neostvarenom rokeru čije nade i planove je presjekao rat, Muhi, mladiću koji pod utjecajem pop-rock kulture pokušava da pronađe medij u kome može da se izrazi, Marinoj kćeri Barbari koja kroz spremanje diplomske predstave pokušava da se suoči sa svojim porijeklom i Bradi, Muhinom starijem bratu čij san je da otvori vlastitu kopirnicu...

A selektor ovogodišnjih Pozorišnih igara Strajo Krsmanović o predstavi je zapisao da je riječ o orginalnom, modernom, atraktivanom scenskom događaju.

- U maniru postmodernističkog prosedea, dešava se priča o raspadu prosječne patrijarhalne porodice kasnog socijalizma, vješto prekrivena atrakcijama koje u prvom planu ističu, muzičku, postdramsku, rok opersku, i svakojaku drugu potragu za angažmanom četvoro likova koji tragaju za uspjehom, a dešava im se rasap...Rok kao način života generacije sedamdesetih godina, istovremeno je i zanosan i tragičan okvir za dešavanja kojima su likovi obilježeni. U scenskom prostoru koji je i soba, i mjesto muzičkih proba, i nešto kao đubrište i grad i scena, dešava se drama pokušaja da se bude kreativan, poštovan i uspješan, a zapravo se spoznaje uzaludnost - zapisao je Krsmanović.

Uloge u predstavi tumače: Zlatan Školjić,  Adis Mehanović,  Benjamin Bajramović te  Dina Mušanović.

Dramarturg predstave je Dario Bevanda. Reditelj  Peševski je bio zadužen i za kostimografiju i idejno rješenje scenografije koju je realizirao  sa scenografom Mensurom Begičevićem.


(Fena/Admir Oručević)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.