19.11.2019. 9:02
0
Međunarodni simpozij 'Naučna misao imama El-Maturidija (853-944)'
Međunarodni simpozij o temi „Naučna misao imama El-Maturidija (853-944)“ bit će održan u srijedu u Gazi Husrev-begovoj biblioteci u Sarajevu.

Cilj je istaknuti nastanak, značaj i kompleksnost teorije ehl-i Sunneta ve l-džema'ata kroz ukupna djela imama el-Maturidija, te naglasiti čvrstu vezu vezu između imama Ebu Hanife i imama el-Maturidija.

S obzirom da je bio glavni predstavnik hanefijske škole u predjelu Transoksanije, cilj dvodnevnog simpozija je također iskazati važnost veze turskih i balkanskih muslimana sa hanefijsko-maturidijskom tradicijom, te izraziti značaj akaidsko-filozofskih i drugih nauka prema imamu el-Maturidiju u savremenom svijetu, najavljeno je iz Rijaseta IZ u BiH.

Pored ostalog, na simpoziju će biti obrađene teme o vezi između maturidijske škole u akaidu i osmansko-turske kulturne zone islama, selefijska kritika maturidijske tradicije kelama, kao i tema o značaju el-Maturdijeve metodologije u kontekstu savremene akaidske, fikhske i tefsirske misli.

Simpozij organiziraju fakulteti islamskih nauka univerziteta u Sarajevu i Ankari, Fakultet islamskih nauka Univerziteta Fatih Sultan Mehmet Vakıf u Istanbulu, Udruženje Ilmijje Islamske zajednice (IZ) u BiH i Gazi Husrev-begova biblioteka u Sarajevu.

(Fena / Haris Ahbabović)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.