19.7.2020. 22:47
0
Zbog pandemije se odgađa manifestacija 'Mostar ne zaboravlja prijatelje'
Centar za mir se ovog puta odlučio da 23. jula uveče, uz apel svijetu da čuvamo mir, pročelje Starog mosta ukrasi posebnim svjetlosnim efektima.

Zbog objektivnih okolnosti uslovljenih sveprisutnom opasnošću od širenja pandemije koronavirusa kao i apelima za odgovorno ponašanje i preventivno djelovanje, Centar za mir i multietničku saradnju donio je odluku da otkaže ovogodišnje održavanje svoje tradicionalne međunarodne manifestacije “Mostar ne zaboravlja prijatelje”, kojom je svakog 23.jula obilježavana godišnjica ponovne izgradnje Starog mosta, te dodjeljivane nagrade i priznanja zaslužnim pojedincima.

Manifestaciju “Mostar ne zaboravlja prijatelje” Centar za mir je utemeljio na kraju svečanog završetka izgradnje Starog mosta, 23. jula 2004. godine, te na taj datum svake godine dodjeljuje i svoja priznanja. Laureati priznanja “Mostar Peace Connection” bile su brojne svjetski poznate ličnosti poput Nelsona Mandele, Vatzlava Havela, Muhameda El Baradeija, Roberta Gelbarda, Sulejmana Demirela, Ivice Račana, Federica Mayora, Irine Bokove, Sergea Brammertza, Carmela Aguisua, i brojnih drugih.

Nagrada “Mimar mira” u proteklim godinama dodijeljena je brojnim zaslužnim pojedincima za njihov jasan, odgovoran i prepoznatljiv društveni angažman i doprinos građenju i afirmaciji mira, suživota i obnove međunacionalnog povjerenja na ovim prostorima.

Centar za mir se ovog puta odlučio da 23. jula uveče, uz apel svijetu da čuvamo mir, pročelje Starog mosta ukrasi posebnim svjetlosnim efektima.

Na taj način želimo i ovog puta poslati poruku zahvalnosti i poštovanja kako državama, organizacijama tako i pojedincima koji su najdirektnije učestvovali u promoviranju i uspješnoj realizaciji ideje da Stari most na rijeci Neretvi u Mostaru bude građen kao međunarodni projekat i UNESCO spomenik u slavu mira, zajedništva i saradnje.

Iluminacija Starog mosta i vatromet će biti upriličeno 23. jula u 21.30 sati na platou ispod Starog mosta. Sve će biti popraćeno izvedbom taktova Šantićeve „Emine“ na trubi, za koju je notni zapis napisao pokojni Đelo Jusić.


(Patria)

MostarBiH
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.