25.12.2020. 12:17
0
'Presuda: Tiha likvidacija' na sceni Mostarskog teatra mladih
Mostarski teatar mladih (eMTeeM) izvest će u nedjelju, 27. decembra, na Memorijalnoj sceni 2532 s početkom u 19 sati 136. reprizu predstave "Presuda: Tiha likvidacija".

Na izmaku 2020. godine eMTeeM publici nudi predstavu koja potiče na hrabrost govorenja i djelovanja, na osvajanje vlastitih sloboda uz jasnu poruku da strah i šutnja ne smiju biti izbor, navode iz Mostarskog teatra mladih.

Predstava je autorski projekat Seada Đulića i zapravo je fragmentarni prikaz autobiografske borbe za opstanak eMTeeM-a i njegove umjetničke osobnosti.

Nakon izvedbe predstave u Zagrebu, tačno prije dvije godine, Katarina Kolega u online časopisu Akademije dramskih umjetnosti u Osijeku napisala je kako u predstavi "Presuda: Tiha likvidacija" Sead Đulić dolazi na pozornicu na kojoj se nalazi zid sagrađen od pedeset kutija cipela.

"U svakoj od njih nalazi se neki predmet koji ga podsjeća na jedan trenutak u životu, sretan ili tužan, privatni ili poslovni. U tim kutijama skrivene su njegove osobne, intimne priče o ljubavima i razočaranjima, o susretima koji su ga obilježili, o ratnim traumama i dogodovštinama, o kazališnim uspjesima i problemima. Publiku dočekuje kao prijatelja kojemu prvo pripovijeda o teškoj bitki za Mostarski teatar mladih koji je zajedno sa skupinom prijatelja pokrenuo davne 1974. Nakon uistinu šokantne priče, poziva gledatelje na igru zvanu 'kopanje po mom životu'. Tko želi čuti priču, mora izgovoriti jedan od ponuđenih brojeva na kutijama od cipela. Svaku priču pripovijeda vrlo spontano i prirodno, a opet toliko sugestivno, natopljeno snažnim emocijama i s mnoštvom detalja ne gubeći pritom čvrstu dramaturšku strukturu početka, vrhunca i kraja", istakla je Kolega.


(Fena)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.