7.7.2021. 20:15
0
Promocijom romana "Val života" počelo "Ljeto u biblioteci"
Pomocijom prvog romana Branka Tolića, koji nosi naziv “Val života”, zvanično je otvorana kulturna manifestacija “Ljeto u biblioteci", koju Gradska biblioteka Zenica već tradicionalno, svake godine organizira tokom jula i augusta.

Tolić je 65-godišnji Zeničanin sa zagrebačkom adresom, ali, kako i sam ističe, ljetne dane uglavnom provodi u svom rodnom gradu, “gdje se i najbolje osjeća”, dok zimske dane provodi u Zagrebu.

- U Zenici sam doživio najljepše i najtužnije trenutke svoga života. Uvijek s čežnjom dolazim u svoj rodni grad, koji, zaista, volim i u njemu se uvijek osjećam ugodno. Posebno u svojoj pitoreksnoj dolini “Markanovom potoku” u Raspotočju - kazao je Tolić.

Ističe kako je posebno zadovoljan što je upravo njemu pripala čast da otvori ovogodišnju kulturnu manifestaciju u Čitaonici Gradske biblioteke Zenica.

-Svojim romanom želim poručiti da u životu ljubav uvijek pobjeđuje sve ljudske tragedije i da uvijek ima izlaza. Da uvijek, “na kraju tunela”, postoji jedna svijetla točkica. I kada mislite da je nema, vjerujte, naći ćete je. U romanu ćete naći makar dio sebe; na bilo koji način - kazao je Tolić.

Promotor romana, zenički književnik Željko Grahovac, istakao da je da se radi o priči koja je ispričana "u prvom licu", kao ispovijest glavnog junaka Alena, koji je imao "nesreću u životu da dođe u situaciju kada nas iskušava nečista sila”.

-Kada, u nastojanju da se odbranimo od nje, dolazimo i sami u mogućnost da pređemo “granice moralnog i pravnog zakona”.

Dakle, glavni junak je, nesretnim sticajem okolnosti, bio u sukobu sa zakonom i drastično je kažnjen. To je njegova ispovijest. Dakle, period prije te period poslije odsluženja kazne- istakao je Grahovac, koji je kazao kako je, ta ispovijest, napisana “toplim i jednostavnim jezikom”.

Grahovac je najavio da je ovogodišnje “Ljeto u biblioteci” zamišljeno kao kolaž promocija novih izdanja, zatim kurseva stranih jezika, kreativne škole pisanja, sadržaja u sklopu saradnje sa nevladinim organizacijama i posredstvom Američkog kutka, koji također djeluje u sklopu Gradske bilbioteke Zenica.

-Mislim da će Ljeto biti sadržajno. Svake će sedmice biti neka zanimljiva aktivnost, zbog koje bi naši građani poželili da dođu u Čitaonicu- kaže Grahovac.

Mada je zvanično penzionisan kao zaposlenik zeničke biblioteke, Grahovac najavljuje da će i ove godine voditi Književnu radionicu, u sklopu koje će, prvenstveno mlade, ali i sve zainteresirane, podučavati “elementarnim poetičkim pojmovima i načinu kako se konstruiše pjesnički tekst”.

Do početka naredne sedmice, najavljuje Grahovac, bit će i kompletiran program ovogodišnjeg “Ljeta u biblioteci” te će biti i zvanično prezentiran javnosti.  

(FENA)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.