16.9.2021. 13:23
0
Izložba 'Veliki format' u Galeriji 'Novi Hram' otvara 12. Balet Fest Sarajevo
Izložbom ‘Veliki format’ u Galeriji Novi Hram u petak navečer bit će otvoreno 12. izdanje Balet Festa Sarajevo (BFS).

Direktorica Balet Festa Edina Papo pojasnila je na konferenciji za novinare da je izložba posvećena prvacima baleta Narodnog pozorišta Sarajevo Katarini Kocki i Antunu Mariniću, umjetničkom paru koji su igrali u brojnim predstavama. U današnjem susretu sa novinarima bilo je riječi i o tome šta su svojevremeno mediji pisali o njihovom raskošnom talentu i tehnici plesa tih majstora baleta koji su traga ostavili i u pedagoškom smislu.

Dizajner BFS Emir Operta ističe da su fotografije za tu izložbu jedinstvene, odražavaju pokret u baletu i dočaravaju dinamiku plesa. Izložbeni prostor Galerije "Novi Hram" omogućio je da neke od tih fotrografija budu u velikom formatu, izdvojene, u gotovo prirodnoj veličini.


Predsjednik Jevrejske zajednice u BiH Jakob Finci prisjetio se perioda kad je, šezdesetih godina u studentskim danima, išao na predstave u sarajevskom Narodnom pozorištu u kojima su igrali Katarina Kocka i Antun Marinić. Žali što ovdašnje mlade generacije baš i nemaju često priliku da uživaju u sadržajima poput opera ili baleta.

Kako je naglašeno, fotografije i materijal za izložbu u Galeriji "Novi Hram" pripadaju arhivu Narodnog pozorišta Sarajevo, opisuju stanja i emocije, a uz pomoć toga se dublje spoznaje veličina umjetnosti Katarine Kocke i Antuna Marinića. Kao svjedočanstvo vremena u kojem su radili, na tim fotografijama balerina i plesač dočaravaju uronjetnost njihovih bića u plesni pokret.


Širok je dijapozon uloga koje je u karijeri ostvarila balerina Katarina Kocka (1935.) s podjednakim uspjehom tumačeći najvažnije role lirskog, dramskog i karakternog repertoara. Izuzetan je njen doprinos u pedagoškom smislu, rad u Baletnom studiju Narodnog pozorišta Sarajevo i kao asistent koreografima i baletmajstorima.

Za kreacije baletnog igrača Antuna Marinića (1936.-2012.) navodi se da su nezaboravne, gostovao je na skoro svim baletnim scenama Jugoslavije i na mnogim evropskim scenama. Osim u plesnom, koreaografskom i pedagoškom djelovanju, njegova kreativnost ogledala se i u oblasti scenskog pokreta i plesne interpretacije u dramskim i opernim predstavama, operetama i mjuziklima.

Otvaranje izložbe ‘Veliki format’ u Galeriji Novi Hram najavljeno je za petak, 17. septembra s početkom u 19 sati.



(FENA) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.