20.9.2021. 9:35
0
Na izložbi Bijenala u Grenoblu i mostarska umjetnica Arleta Čehić
"Que des femmes ...Only women ..." izložba 6. Biennale Internationale d’Art Non Objectif de la ville de Pont de Claix svečano je otvorena 18. septembra i trajat će do 17. novembra u francuskom Grenoblu.

Kustos i idejni tvorac ovog Bienala je umjetnik Roland Orepuk, koji je ovom prilikom okupio 19 umjetnica iz Evrope i Amerike, među kojima je i naša višestrana umjetnica Arleta Ćehić, akd. skulptorka i prof. baletske pedagogije, izvijestio je Balet Mostar Arabesque.

Tim povodom Čehić je istakla kako je sretna i počastvovana što izlaže sa tako dobrom grupom odabranih umjetnica u Francuskoj, naglasivši kako je otvaranje same izložbe bilo svečano uz prisustvo značajnih ljudi iz Ministarstva kulture te da su se, pored umjetnica i njihovih snagom duha protkanih djela, mogli vidjeti i drugi galeristi i kolekcionari umjetnina.

"U 2019. godini Bienale je posjetilo oko 35.000 ljudi, ne računajući škole, a ove godine se očekuje, uzimajući u obzir i poteškoće, slična posjećenost. Lijepo je osjetiti komprimirani naboj stvaralačke energije, misli pretočene u djelo, koje nastavlja samo svoj put daljeg specifičnog života. Upravo su zidovi Šestog Bienala u Grenoblu postali prilično vibrantni, noseći sve te misli i djela umjetnica širom svijeta", kazala je Čehić.

U cilju uključivanja što većeg broja odličnih umjetnica koje tokom pandemije nisu mogle izlagati, ovogodišnje Bienniale će biti predstavljeno i putem satelita sa 18 drugih umjetnica, od 22. septembra do 15 . oktobra, u organizaciji Konstructiv.ist (custos: Erdem Kucukkoroglu, sjediste u Istambulu), te Factory 49 Gallery / Sidnej/ Australija, od 18. septembra do 13. novembra          (custosi: Lisa Pang i Anya Pesce), koje će okupiti čak 30 umjetnica. Internacionalni kustos je Billy Gruner.

Melburn/ Australija, će također imati svojih 20 umjetnica u satelitskoj izložbi od 22. septembra do 19. novembra u Art Thoughts AU at Yarra Bend Gallery. Kustosi su: Louise Blyton and Terri Brooks .

I najzad peto, satelitsko izdanje će se desiti od 5. do 28. novembra ove godine u galeriji Kobro/ Lodz/ Poljska, a kustosi Mark Starel i Agnieszka Wasiak će okupiti 17 umjetnica.

Svih pet izložbi okupljaju različite umjetnice Evrope, Azije, Amerike i Australije, a umjetnica Arleta Ćehić je, pored tri rada u Grenoblu, zastupljena s jednim djelom u satelitskoj izložbi galerije Konstructiv.ist.

Inače, umjetnica Arleta Ćehić je do sada tri puta zaredom od 2017. – 2019. godine, izlagala na prestižnoj Međunarodnoj grupnoj uzložbi Realites Nouvelles u Parizu, zatim u Njemačkoj, Holandiji, Americi.

(FENA)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.