23.10.2021. 13:16
0
Muzeju grada Zenica nagrada za savremeno predstavljanje baštine
Muzej grada Zenice osvojio je treću nagradu "Destination of Sustainable Cultural Tourism" u kategoriji Archaeological Sites and Museums as Cultural Tourism Attractions, a koja je dodijeljena 21. oktobra na ceremoniji dodjele nagrada u sklopu godišnje Konferencije o kulturnom turizmu u Atini.

Okvirna tema ovogodišnje dodjele nagrada je bila "Regenerating European Tourism through Culture, Heritage and Creativity".

Ova nagrada je značajna i stoga što je dodjeljuje European Cultural Tourism Network, jedina panevropska mreža za kulturni turizam. Ona ima za cilj pojačati vidljivost evropskih kulturnih turističkih destinacija, graditi platformu za dijeljenje znanja i iskustava te promovirati mrežu.

Direktor Muzeja grade Zenice Adnadin Jašarević u izjavi za Fenu kaže da su nagradu dobili za doprinos u savremenom  predstavljanju baštine, naročito u domenu turističke ponude.

- Svakako, na prvom mjestu je interaktivna postavka u srednjovjekovnoj tvrđavi Vranduk, potpomognuta dodatnim sadržajima na televizorima, kompjuterima i tabletima. Zatim, regionalni festival srednjovjekovne umjetnosti, igara i kuhinje. Ne treba zaboraviti ni digitalni salon u glavnoj zgradi muzeja uz pomoć kojeg predstavljamo doba unazad nekoliko stoljeća na uređajima iz 21. vijeka - kazao je Adnadin Jašarević.

Adnadin Jašarević navodi da ova nagrada znači još jedno međunarodno priznanje nesporne činjenice da ova institucija radi u skladu sa suvremenim evropskim muzejskim standardima.

- Naš muzej je prisutan u komunikaciji sa inozemstvom odavno. Poslije ove nagrade će prisutnost polučiti nove međunarodne projekte - kazao je direktor Muzeja grada Zenice Adnadin Jašarević.

(Fena)

Zenica
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.