3.11.2021. 16:46
0
Predstavljen časopis Muzeja Sarajeva 'Prilozi za proučavanje historije Sarajeva'
FOTO: FENA
Muzej Sarajeva danas je u Brusa bezistanu upriličio predstavljanje dvobroja časopisa "Prilozi za proučavanje historije Sarajeva" koji je jedan od najstarijih muzeoloških časopisa u Bosni i Hercegovini. Prvi broj časopisa izašao je 1963. godine.

Direktorica Muzeja Sarajeva Alma Leka kazala je da će se u časopisu objavljivati, kao što je to bilo i u ranijem periodu, različite teme iz prošlosti Sarajeva.

- U njemu će objavljivati stručne radove, ne samo radnici muzeja nego i druge kolege muzealci iz Sarajeva i šire, kao i iz srodnih institucija. Članovi  uredničkog kolegija su bili značajni predstavnici struke, između ostalih Risto Besarović, Alojz Benac, Alija Bejtić… - navela je ona.


Leka je istaknula da će časopis u budućnosti prezentirati ne samo stanje u muzejskim zbirkama u Muzeju Sarajeva i stanje depadanasa, već i stanje na spomenicima kulturno-istorijske baštine grada i Kantona Sarajevo.

Direktorica Muzeja Sarajeva naglasila je da su svi brojevi časopisa "Prilozi za proučavanje historije Sarajeva" od prvog do zadnjeg broja digitalizirani i dostupni online. Časopis je imao malo duži period neizlaženja te je prije ovog dvobroja zadnji broj objavljen 2010. godine. Šef katedre za historiju umjetnosti Filozofskog fakulteta u Sarajevu Haris Dervišević smatra da je riječ o časopisu koji govori o višeslojnosti naslijeđa na području Sarajeva, ali i Kantona Sarajevo.


- Časopis je mjesto okupljanja uposlenika Muzeja, također istraživača koji se bave Sarajevom a samim tim htio bih kazati da je on glas glavnog grada i glas same Bosne i Hercegovine, jer se u njemu zrcali milenijsko naslijeđe koje je utkano u biće samog našeg čovjeka - zaključio je Dervišević.


(FENA/  Amer Mujezinović)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.